KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy lesz szép a flamingóvirág!

Így lesz szép a flamingóvirág!

A flamingóvirág nagyméretű leveleiről és csodaszép virágairól ismert. Ha a téli magas páratartalmat biztosítani tudjuk, akkor gondozása egyszerű, de azért van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni.

Flamingóvirág: ezeket érdemes róla tudni

  • Tudományos neve: Anthurium
  • Ismert magyar neve: Flamingóvirág
  • Növény típusa: évelő
  • Fényigénye: egész évben világos helyet igényel, de nyáron óvnunk kell a közvetlen napsütéstől. Télen amennyire csak lehet tegyük fényre, nyáron inkább szűrt napfényen tartsuk.
  • Hőmérséklet: egész évben meleg helyet kíván, télen se legyen 18°C-nál hidegebb helyiségben.
  • Vízigény: a talaja legyen mindig nedves, de óvakodjunk a pangó víztől, abba a gyökér belefulladhat
  • Páratartalom: az 50%-os és annál nagyobb páratartalomban érzi jól magát

A flamingóvirág (Anthurium)

A flamingóvirág lakásban kitűnően növekedik, cserepes virágnak ideális. Hasonlít a vitorlavirágra, de levelei nagyobbak, fényesek és viaszosak.

A flamingóvirágnak nagy, trópusi levelei vannak, melyekből különleges virág fejlődik ki. A levelek sötétzöldek, simák és viaszosak is lehetnek, de bársonyos tapintásúak is vannak. A virágok többnyire pirosak vagy rózsaszínek. Mivel nincs extra nagy fényigényük, tarthatjuk a lakásban és az irodában is. Nagyon hálás szobanövény. Konténerekben, virágedényekben jól növekednek, feldíszítve a szobát, asztalt vagy falakat. Idővel nagyra nőnek, de szét lehet osztani őket, azért, hogy megtartsuk a méretüket.  Mossuk le a teljes növényt tiszta vízzel, vagy töröljük le a leveleit nedves ruhaanyaggal.

A flamingóvirág gondozása

Magas páraigényű növény, különösen a virágzás idején fontos számára a magas páratartalom, ezért leveleit gyakran permetezzük. A permetezést pótolhatjuk a levelek vizes ruhával vagy szivaccsal való letörlésével.

Virágzás után az elfonnyadt virágokat távolítsuk el, így marad a virág egészséges. Szükség esetén az öregebb leveleket is vágjuk le, és távolítsuk el. Hagyjunk elegendő helyet az edényben, ahhoz, hogy talajt tudjunk hozzáadni, mivel a szárból további gyökerek fejlődnek ki.

Flamingóvirág nem virágzik: mi az oka?

Ha elmarad a virágzás… ennek általában az az oka, hogy a növény a virágzással nagyon sok tápanyagot veszít, ezért a következő virágzáshoz már nem marad elég ereje. Figyeljünk arra, hogy megfelelő méretű cserépbe legyen ültetve a növény, kétévente egyszer pedig ültessük át nagyobba, és laza tőzeges virágföldbe. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Ha már elég nagy a cserepe, csak a felső talajréteget kell lecserélni.

A flamingóvirágot óvjuk a tűző napsütéstől, a félárnyékos, meleg klímát kedveli. A folyamatos 20 fok az ideális számára Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, de télen mérsékeljük a locsolást. A kemény víz könnyen a növény kipusztulását okozhatja, ezért főként lágy vízzel öntözzük. Ügyeljünk arra, hogy a tálban vagy kaspóban ne álljon folyamatosan a víz.

A leveleket vizes ruhával vagy szivaccsal rendszeresen töröljük le, így pótolhatjuk a permetezést. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszéndarabokból és lombföldből álljon, és ne legyen lúgos kémhatású.

Az átültetésnél legyünk nagyon óvatosak, mert a virág gyökere könnyen törik. Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. a szépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hozhat.

A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt megviseli a flamingóvirágot, ilyenkor a levélcsúcsok elsárgulnak.

Flamingóvirág szaporítása

Tavasszal, nyáron és ősszel ne túl magas koncentrációjú tápot használjunk.

Hajtásdugványról, csíranövényről szaporítható. Nagyon gyakran hajt, így szaporítása könnyű, és gyorsan bővíthetjük a gyűjteményünket.

Figyelmeztetés: A flamingóvirág látványos virágát viaszréteg vonja be, mely nyálkahártya izgató hatású szaponint tartalmaz, ezáltal gyengén mérgező is. Bőr- és nyálkahártya izgalmat, esetleg hányást is okozhat.

edenkert.hu

Ajánló