KezdőlapAgrárvilágKiskertÉkszerorchidea - egy egzotikus szépség a lakásban

Ékszerorchidea – egy egzotikus szépség a lakásban

Az ékszerorhidea (Ludisia discolor) sötétebb helyiségekben is szépen fejlődik, ott ahol sok szobanövénynek már kevés lenne a fény.

Ékszerorchidea (Ludisia discolor)

Bársony vagy fekete orchideának (Ludisia discolor) is hívják a Délnyugat-Ázsiából származó talajlakó ékszerorchideát. A sűrű lombkoronák alatt élő növény jól alkalmazkodik a szobai körülményekhez is. Apró, illatos fehér virágai is csodaszépek, de sokan különleges levelei miatt tartják, az ékszerorchidea név is innen ered. A sötétzöld, már majd nem fekete levelek bársonyos felületűek, ez a magyarázata a két másik névnek. Télen nyíló apró fehér virágai akár a 30 cm magasságot is elérhetik.

Ékszerorchidea gondozása

Videón mutatjuk, mire kell figyelnünk, hogy sokáig szép legyen.

 

Ékszerorchidea: hova tegyük?

  • Állítsd az ékszerorchideát világos, de nem napfényben kitett helyre. A legjobb, ha egy árnyékos vagy félárnyékos helyet választasz neki.
  • Tartsuk a növényt melegen, ajánlott 22-27°C közötti hőmérséklet!

Ékszerorchidea öntözése: mire kell figyelni?

  • Szüksége van a megfelelő páratartalomra is, ezért ajánlott a növényt permetezni, vagy a tálca aljába kavicsot helyezni, amire vizet öntünk, így a páratartalom megmarad.
  • Néhány naponta öntözzük meg, de ügyeljünk rá, hogy ne álljon az öntözővíz a tálca alján, mert a túlöntözés károsíthatja a növényt.

Ékszerorchidea átültetése

  • Adagoljunk a növénynek rendszeresen tápoldatot, az ültetést követő első 2 hónapban hetente, azután havonta egyszer.
  • A növényeket időnként átültetni szükséges, általában két évente. Válasszunk hozzá megfelelő, jó vízáteresztő képességű talajt.

Ékszerorchidea kártevői

  • Az ékszerorchideákat gyakran éri támadás a permetezőbogarak és a pajzstetvek által. Ha ilyeneket látunk a növényen, akkor azonnal kezdjük el őket eltávolítani, és használjunk szükség esetén növényvédőszert.

edenkert.hu

Ajánló