KezdőlapAgrárvilágKiskertPrimula: ha ezeket a tanácsokat megfogadod, sokáig hozza a virágokat

Primula: ha ezeket a tanácsokat megfogadod, sokáig hozza a virágokat

Februárban sok helyen lehet kapni cserepes primulát, amelyre ha nem figyelünk, hamar tönkremehet.

A primulák vagy más néven kankalinfélék családjába ma már több mint 400 fajta tartozik. Ezek után nem kell csodálni, hogy a hazai kertészetek, piacok, de még a diszkontok is tele vannak ezzel színes és kedves növénnyel.

A primula fajtái

A primulák közül a legismertebb fajta a primula vulgáris, amelyek mindössze 5-15 cm magasra nőnek meg, és a virágaik a fehértől a liláig szinte minden színben pompáznak. Ezt a fajtát szártalan kankalinnak is nevezik. A kankalinnak létezik magas fajtája is ilyen pl. a primula elatior, és a priumla veris, amelyek már a 15-25 cm magasságot is elérhetik. Ezen kívül szintén gyönyörű a P. denticulata, amely márciustól május végéig is virágzik, vagy a P. bullesiana, és a P. bulleyana.

Primula gondozása

A primula kerti növény, ezért ebből fakadóan hamar tönkremegy, ha nem figyelünk oda az igényeire.

Ezt nagyon szereti a primula

1. Tegyük hűsre

 

primula_kankalin_virag

A primula, magyarul kankalin kora tavasszal virító évelő, nem kedveli a túl meleget, ezért a  Valentin-napra vagy nőnapra kapott virágot se tartsuk túl meleg szobában, különben nagyon hamar tönkre megy. Ideális hőfok számára: 13-16°C.

2. Szereti a világosságot

A hűvös levegő mellett a világosságot is kedveli, ezért tegyük ablak közelébe, de lehetőség szerint a radiátortól távol.

3. Ne locsold minden nap

Ne öntözzük túl frissen kapott virágunkat: ha hűvös helyen tudjuk tartani, bőven elég, ha heti egyszer pótoljuk az elhasznált nedvességet. Hosszabb virágzásra serkenthető, ha havonta egyszer virágzást segítő tápoldattal is meglocsoljuk.

4. Száradó virágokat csípjük le

Az elnyílt virágokat folyamatosan, tőből távolítsuk el, így elég ereje marad a tőnek újabb virágok nevelésére.

5. Ültessük ki a szabadba!

Legjobb, amit tehetünk egy báját vesztett elvirágzott kankalinnal, ha kiültetjük a kertünkbe, jövő tavasszal már saját nevelésű virágunknak örülhetünk.

edenkert.hu

Ajánló