KezdőlapGasztronómiaÍgy nevelj a kertedben medvehagymát!

Így nevelj a kertedben medvehagymát!

A medvehagyma (Allium Ursinum) többnyire félárnyékos, fák alatti részeken, árnyékos erdőkben érzi jól magát, de ott is felehető, ahol a tél folyamán jól átnedvesedett a talaj. Így termeszd otthon!

 

A medvehagyma felhasználása

A medvehagyma a tél végén kezd növekedni, tavasszal virágzik, és nyár közepén teljesen elszárad. Így lehetővé válik, hogy tavasszal más növényeket ültessünk a helyébe.

A medvehagyma kiváló társnövény a kertben, legtöbb növényre jó hatással van, javítja azok egészségi állapotát, védi őket a kártevőktől és betegségektől. A kertészek mindössze a zöldborsó és a bab esetében figyeltek meg visszaesést, ha együtt termesztették a medvehagymával.

Frissen a növény minden része fogyasztható. A medvehagyma levelei nyersen vagy főzve is ízletesek, és gyenge tél esetén már január közepétől be lehet takarítani. A fokhagymához hasonló az ízük, és kiváló alkotórészei egy téli salátának. Levesek, pörköltek vagy más ételek ízesítéséhez használható, de ugyanakkor spenótszerű főzelékként is fogyasztható.

Fotó: Zsuzsa / Pixabay

A tavasz közepén a virágok kinyílnak, ekkor a levelek elvesztik vitalitásukat. A virágokat ugyanúgy lehet fogyasztani, mint a leveleket, habár kissé erősebb az ízük; továbbá saláták dekorálására is használhatóak. Amint a magok kezdenek érni a hüvelyekben, azok íze még erősebbé válik.

A gyökér nyersen vagy főzve fogyasztható, egész évben begyűjthető, de a legcélszerűbb júliustól decemberig vagy januárig betakarítani. Erős fokhagyma íze van, ám meglehetősen kicsi és nehézkes betakarítani.
A medvehagyma gyógyhatása

Egészségügyi szempontból a medvehagyma több hatóanyagot tartalmaz, mint a fokhagyma. Diéta mellett optimális kiegészítő, és rendszeres fogyasztás esetén jó hatással van az egészségre. Hatékony vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő. A növény leve háztartási fertőtlenítőként is használható.

A medvehagyma gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor egy jó antioxidáns, és védi a szervezetet a szabadgyököktől. Aktiválja a falósejteket, csökkenti az LDL koleszterinszintézist, és megakadályozza a plakkok és vérrögök képződését.

1992-ben a medvehagymát az év növényévé nyilvánították Európában.

 

A medvehagyma előnyösebb a fokhagymánál, mert:

  • több hatóanyagot tartalmaz
  • ha meg is található egy bizonyos hatóanyag a fokhagymában, az sokkal kisebb mértékben van jelen
  • szagtalan (persze, ha nem dörzsöljük meg előtte a leveleit)

 

A medvehagyma termesztése

Ha úgy döntöttél, hogy termeszteni szeretnéd kertedben a medvehagymát, akkor az alábbi lehetőségek közül választhatsz:

  • nyár elején magokat gyűjtesz be, amelyeket elvetsz a kertedben vagy hidegágyban. A magok jól kicsiráznak, és harmadik évben már kész növény lesz belőlük.
  • a nyár folyamán kiásod a gyökeret, és rögtön átülteted a kertedbe. A következő évre már kész is lesz a „termés”.

TulipGarden Cafe / edenkert.hu

Ajánló