KezdőlapAgrárvilágKiskertEz a különleges eper másfél méteresre nő, és rengeteget terem

Ez a különleges eper másfél méteresre nő, és rengeteget terem

Ez a fajta eper még a másfél méteres indáin is gyümölcsöt terem, ráadásul a többször termő szamócák előnyével is rendelkezik. Rengeteget terem.

Eper: egyszer termő vagy folyton termő

A termesztett szamócafajtákat két nagy csoportra lehet osztani: egyszer termő és többször termő fajtákra. A többször termő (remontáló) fajták tavasztól őszig folyamatosan hozzák a virágokat és kisebb-nagyobb hullámokban folyamatosan teremnek.

Emellett a gyümölcs ízletessége is fontos szempont volt a nemesítés folyamán.

Nemesítője a „Hummi” nevet adta neki, Magyarországon „Kletter Star 2000” név alatt került forgalomba ez a különleges szamócafajta. A fajtát Magyarországon az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet évekig vizsgálta, és kedvező tulajdonságai alapján 2002-ben állami elismerésben részesítette.

Az eper a 1,5 méteres indákon terem

Az a tulajdonsága, hogy az indákon is termést hoz, a hagyományos termesztési mód mellett más, rendkívüli alkalmazási lehetőségeket is lehetővé tesz. Indái 1-1,5 m hosszúra is megnőnek, és ha ezeket karóhoz, vagy más támasztékhoz kötjük, látványos, több szinten termő bokrot alakíthatunk ki. A szamóca természetesen nem „kúszónövény”, indái maguktól nem maradnak meg a karón. Valamivel föl kell kötni őket, és így már úgy néz ki, mintha „felfutna”.

Hogyan készítsünk eperoszlopot? Nincsen ennél egyszerűbb megoldás

Másik különleges alkalmazási területe a „termőoszlop” kialakítása. Egy hosszúkás műanyag zsákot töltsünk meg jó kerti földdel, szúrjunk a közepébe egy perforált csövet, amin keresztül öntözhetünk. A zsák oldalába vágjunk lukakat, és ide ültessük be a szamócát. A növény indái ebben az esetben lelógnak, és azokon is teremnek. Megfelelő kezelés esetén jól kinéző, termő „eperoszlopot” hozhatunk létre.

kúszóeper folyton éhes és szomjas

Azt azonban tudnunk kell, hogy a fajta nagyon igényes. Rendkívüli teljesítő képességét csak akkor tudja kifejteni, ha kielégítjük nagy tápanyag és vízigényét. Ha a földje csak egy napra is kiszárad, megáll az indaképződés. A nyári hőségben és szárazságban a virágképződés szünetel, de ősszel újra folytatódik. És van még egy apró trükk, ami az indaképződést elősegíti. Az első virágokat ki kell törni, bármennyire is fáj a szívünk, mert akkor a növény energiája nem az első termések érlelésére fordítódik, hanem az indaképzésre. Később már minden virágot meghagyhatunk, és a növény bőséges terméssel kárpótol minket.

A kúszóeper ültetése

kúszóeper télálló, tavasztól október végéig kiültethetjük a kertbe. Ha cserépbe ültettük, azt célszerű fagymentes, de hűvös helyen teleltetni.

Manapság ezt a fajtát laboratóriumban, mikro szaporításos módszerrel szaporítják, így biztosítva van, hogy egészséges, vírusmentes, fajtaazonos növények kerüljenek forgalomba.

edenkert.hu

Ajánló