KezdőlapDIY ötletekÍgy marad sokáig gyönyörű vázában a tulipán

Így marad sokáig gyönyörű vázában a tulipán

Hamar tönkremegy a színes tulipán a vázában? Használd ezt a pár tippet és akár tíz napig is gyönyörködhetsz a tavasz kedvenc virágában!

A tulipán élénk színével gyönyörűen fel tudja dobni a lakás hangulatát, különösen jól mutat csokorba kötve és vázába állítva, például a nappaliban. Sajnos néha nagyon gyorsan elvirágzik. Viszont ha igényei szerint gondozzuk a vágott tulipánt, sokkal hosszabb ideig gyönyörködhetünk benne.

Az egyik legfontosabb a tulipán számára, hogy mindig tiszta vázába kerüljön: késlelteti a mikroorganizmusok elszaporodását, így tovább szép marad a csokor. Emellett még néhány apróságra kell odafigyelnünk és akár tíz napig is pompázik a színes tavaszi virág a lakásban.

Ha hosszabb ideig elálló tulipáncsokrot szeretnél, vásárláskor mindenképpen fiatal tulipánokat keress. Válassz zárt virágú tulipánokat, amelyek még nem mutatnak sok színt. Fotó: Anelka / Pixabay

Nézzük a végét!

A vázába kerülő virág szárait tisztítsuk meg, szedjük le róla a leveleket, mivel azok a víz alatt gyorsan rothadásnak indulnak. Mielőtt a vízbe helyeznénk azokat, vágjunk le a végéből egy kicsit, lehetőleg ferdén, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a vízzel. Érdemes összemérni a virágokat vágás előtt, hogy azonos hosszúságúak legyenek a szálak, így sokkal szebben mutatnak a vázánkban.

Ha egy kész csokrot kapunk, nem szükséges szétbontani, mikor vázába állítjuk, ha kellőképpen lazán állnak egymás mellett a szálak. Viszont, ha úgy kötötték össze a tulipánokat, hogy azok túl szorosan préselődnek egymáshoz, inkább bontsuk meg a csokrot. Úgy helyezzük el a virágokat, hogy a száruk vége lehetőleg ne érjen a váza aljához.

Tudtad, hogy a tulipán folyamatosan nő, még a vázában is? Mindennap érdemes kicsit visszavágni a szárát, ez segít, hogy ne nőjön túl hosszúra, illetve, hogy a virág könnyebben fel tudja szívni a vizet. Fotó: Katja S. Verhoeven / Pixabay

 

Jobban szereti a tulipán a langyos vizet

Mindig csak tiszta vizet öntsünk a vázába, ami soha ne legyen hideg, inkább langyos, szobahőmérsékletű. Minden nap szüksége van friss vízre, a csapvíz alkalmas erre. A vízen kívül nem kell házipraktikákat alkalmazni. A vázát elég csak az egyharmadáig tölteni vízzel, mivel a tulipánok a sekély vízben jobban érzik magukat, tartósabbak. Viszont, nagyon hamar ‘megisszák’ a vizet, oda kell figyelni, hogy mindig legyen elegendő.

Napi gondoskodás

A tulipánok plusz igénye csupán annyi, hogy mindennap cserélni kell a vázában a vizet, illetve vissza kell vágni a szárukból is, pont ahogy első napon. A tulipán mindig felfelé görbül és a fényforrások felé hajlik. Ezért ha azt tapasztalod, hogy vágott virágaid hajladoznak, győződj meg róla, hogy nem a szoba egyetlen fényforrását keresik. Ha az ablak irányába hajlanak a szálak, mindennap forgassuk át a vázát. A tulipáncsokrot egyébként érdemes inkább távol tartani a közvetlen napfénytől, így később kezd hervadni.

TulipGarden Cafe / Lakáskultúra

Ajánló