KezdőlapGasztronómiaOrgona víz - a tavasz íze

Orgona víz – a tavasz íze

Az orgona virágok most teljes virágzásban vannak, de már csak néhány hétig. Ne hagyd elmúlni a szezont anélkül, hogy ezt ne próbálnád ki, és ha egyszer kipróbáltad lehet Te is függő leszel! – írja Kiss Andrea a glas-shop.net-en

Mindig nagyon szerettem az orgona növényt, a csodálatos illatát, így tavaly picit utánajártam és nagyon érdekes dolgokat fedeztem fel róla. Akkor jöttem rá, hogy az orgona gyógynövény. Írtam is róla egy cikket.

Az orgona múltja az ókori görög mitológiában gyökerezik.  Pán, az erdők istene fülig szerelmes volt egy Syringa nevű nimfába. Egy nap, amikor a férfi üldözte a lányt az erdőben, a lány úgy álcázta magát, hogy orgona bokorrá változott.  Pán legnagyobb meglepetésére nem találta meg Syiringát, de a bokrot igen. Mivel az orgona vesszői üregesek, levágott egy vesszőt és megalkotta az első pán-sípot. Az orgona tudományos neve Syringa vulgaris, és a név a görög „syrinks” szóból származik, ami sípot jelent. Az arab szó erre a virágra a „lilak”, ami a virágok világos lila színére utal.

A kelták az orgonát „varázslatosnak” tartották hihetetlenül bódító illata miatt. A viktoriánus korban az orgona virág ajándékozása egy régi szerelem emlékét jelentette. Oroszországban az újszülöttek számára bölcsességet hozott, ha egy ágat tartottak az újszülött fölé. A virágok nyelvén az orgona bölcsességet, a fiatal szerelmet és az emlékezést szimbolizálja, gyakran rég elfeledett érzelmeket és emlékeket idézve fel.

Az orgona virágzó, fás szárú cserjék és kis fák, az olajfafélék családjába tartozik, gyönyörű illatos virágokkal, amelyek színe a fehértől a rózsaszínig, a magentán és lilán keresztül a bíbor és a mélykék színekig terjed. Leveleik szív alakúak, virágaik pedig ovális vagy kúp alakú, négyszirmú virágfürtök. Ha szerencsénk van, talán találunk egyet, amelyiknek öt szirma van … ne feledjük, hogy kívánjunk valamit.

Fotó: glas-shop.net

Orgona vizet idén készítettem először és szerintem ez a legfinomabb víz, amit valaha kóstoltam! Valószínű megosztó ez is, és nem mindenkinek ízlik majd. Nekem egy barátom mutatta meg, és teljesen rákattantam. Kortyolgatva olyan, mintha egy pohár tavaszt innék, mintha benne lenne egy pohárban a tavasz teljes lénye, esszenciája, mintha a növény bennem élne, és mély kapcsolatot érzek ezzel a csodálatos növénnyel, amikor megiszom.

Az orgona virágokkal átitatott víz édes zamata megnyugtatja és helyreállítja a lelket. Hagyd Te is, hogy esszenciája nyugalmat és derűt árasszon beléd.

Az orgona víz elkészítése nagyon egyszerű. Tegyünk egy orgona virágot (mindenféle növényvédőszertől mentes) egy liter vízbe. Hagyjuk állni néhány órát vagy egy éjszakán keresztül ázni. Már töltheted is pohárba és hagyd, hogy az esszenciája átjárjon. Töltsd föl újra, és használd bátran a virágot többször is!

Tarts egy kancsóval a hűtőben a mindennapi használatra! Örömet, megnyugvást fog okozni. Ilyen egyszerű módon tölthetjük meg zsúfolt napjainkat, az énidőnket néhány kellemes és szép pillanattal.

TulipGarden Cafe / glas-shop.net, Kiss Andrea

Ajánló