KezdőlapKávé-világNagyon sok mindenre jó a cikória

Nagyon sok mindenre jó a cikória

cikória szervezetre gyakorolt hatásait bogarászva először az fogalmazódott meg bennem, hogy ezt én eddig miért nem tudtam? Aztán jobban elmélyülve a pozitív következmények hosszú listájában azt kérdeztem magamtól, én miért is nem ezen élek? Majd a végeláthatatlan sort tovább vizsgálgatva már csak arra tudtam gondolni, miért nem ezt fogyasztja éjjel-nappal az egész emberiség? Elképesztő, mennyi bajt előzhetsz meg vele.

Ha rövidre akarnánk zárni a kérdést, inkább annak felsorolására szorítkoznánk, mire nem jó a cikória. Ehelyett inkább felvillantjuk a legfontosabbakat azok közül a panaszok közül, amikre a hatékony válaszként lép fel.

Akik tehát e tünetekre keresnek praktikus házipatika-megoldást, azoknak érdemes a naponta fogyasztandó élelmiszerei sorába illeszteni a cikóriát:

  • szív- és érrendszer védelmére,
  • érelmeszesedés megelőzésére,
  • az immunrendszer erősítésére,
  • emésztési és gyomorproblémákra,
  • ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére,
  • a vércukorszint leszorítására,
  • a magas vérnyomás mérséklésére,
  • a vesekő elleni küzdelemre,
  • daganatos megbetegedések megelőzésére,
  • nyugtatónak,
  • testsúly-kiegyenlítőnek.

Mindez nem lenne lehetséges, ha nem tartalmazna annyi értékes ásványi anyagot és vitamint:

  • Gazdag rostokban,
  • ásványi sókban,
  • cinkben,
  • vasban,
  • magnéziumban,
  • kalciumban,
  • káliumban,
  • foszforban,
  • mészben,
  • karotinban,
  • K-vitaminban,
  • A-vitaminban,
  • C-vitaminban.

Kávék

A kávé alternatívájaként porított gyökerét megfőzve már a 17. században is előszeretettel fogyasztották, főleg amikor a hagyományos babkávé-utánpótlás akadozott.

Azóta sok zacc folyt már le a lefolyókon, hogy tisztítsa azokat, és mára elmondható:

MINDEN MACIKÁVÉ CIKÓRIAKÁVÉ, DE NEM MINDEN CIKÓRIAKÁVÉ MACIKÁVÉ.

Vagyis az édesített, cikóriából készült „kávét” gyerekek is fogyaszthatják. A sok felnőtt által méltán kedvelt cikóriakávé jellegzetesen kesernyés ízéért, ahogy a cikória sok egészségmegőrző tulajdonságáért is, egy inulin nevű anyag a felelős, amely a növény gyökerében jelentős arányban fellelhető.

De mi az az inulin?

Az inulin egy prebiotikus, emészthetetlen rost, vagyis a bélflórát alkotó jótékony baktériumok tápláléka. Mivel a szervezet nem emészti meg, sértetlenül jut el a vastagbélbe, ahol az immunrendszer jelentős része található, és ott erősíti testünk védekező mechanizmusát. Köszönhetően annak, hogy egy fruktózláncokból álló poliszaharid, vagyis összetett cukorról van szó, amelynek kalóriatartalma a cukorénak csak egyharmada, kiváló és kímélő édesítőszer, ami javítja az emésztést, és csökkenti a koleszterinszintet. Emellett hatékony méregtelenítő is.

A tudománynak is megvan róla a véleménye

  • 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált nőknél vizsgálták egy Irakban végzett tudományos kísérletben az inulin vércukor- és antioxidánsszintre gyakorolt hatását. Az eredmények értelmében a fokozott inulinbevitel javítja a glikémiás és az antioxidáns-indexet is.
  • Newcastle-i Egyetem Amszterdamban és Newcastle-ben lefolytatott vizsgálatai azt igazolták, hogy már kis mennyiségű extra inulinbevitel is növelheti a széklet gyakoriságát 40–75 év közti alacsony székletgyakoriságú betegeknél. A cikóriában jelen lévő inulin tehát javítja az emésztést, megszünteti a puffadást, összességében élénkíti az anyagcserét.

Antitrombotikus, antiaritmiás és antioxidáns is

A daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is csökkenti, kifejezetten az emlőrák és a vastagbélrák esetében vethető be eredményesen.

divany.hu

Ajánló