KezdőlapKávé-világTippek egy otthoni kávézósarok kialakításához

Tippek egy otthoni kávézósarok kialakításához

A kávézás sokak számára szertartás, és ez nem csak a gőzölgő ital elfogyasztására, de az elkészítésére is vonatkozik. Márpedig egy szertartás megfelelő elvégzéséhez egy szentélyre is szükség van. Az otthoni kávézós sarok tökéletes helyszín a kávé elkészítésére és elfogyasztására.

Mielőtt belekezdenénk, ne feledjük, hogy a kávézás tökéletes élményéhez a kávésarok és ízléses kialakítású, minél profibb kávégép mellett a legfontosabb a megfelelően elkészített, kiváló minőségű kávé. Nem véletlen, hogy ma már külön szakértői vannak a kávékészítésnek. Ők a baristák, akiknek a kisujjában van ez a mesterség.

Most pedig jöjjenek a kávézó sarok kialakításával kapcsolatos tippek!

Kávézó sarok – nem csak a sarokban

A név becsapós, hiszen egyáltalán nem szükségszerű valóban egy sarokban kialakítani a kávézó sarkot, nyugodtan elhelyezhetjük a fal mellett is. Ugyanakkor, ha van rá lehetőség, mégis építsük be egy sarokba. Ezzel egy nagyon hangulatos kávékuckót hozhatunk létre, ahol a kávékészítéshez is minden kéznél van.

Mire van szükség egy kávézó sarokhoz?

A kávézó sarokhoz először is szükség lesz egy konyhaszekrényre, ami lehet egy vintage stílusú kredenc vagy akár üvegajtós felsőrésszel és tömör ajtós alsórésszel rendelkező konyhaszekrény is. A lényeg, hogy ez a bútordarab a kávézásnak van dedikálva, vagyis a kávé elkészítéséhez és elfogyasztásához szükséges hozzávalókat, eszközöket, edényeket, tárgyakat tároljuk benne.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • egy dekoratív, ízléses kialakítású, professzionális kávégép,
  • kiváló minőségű, frissen pörkölt szemes kávé,
  • minőségi kávédaráló,
  • kávéscsészék, kávés poharak,
  • csészealjak,
  • kiskanalak,
  • tálcák,
  • szalvéták
  • hangulatos, “kávézós” dekoráció (pl. kávészemekbe helyezett gyertya vagy füstölő; éttermekben, kávézókban is használt fekete tábla, amire krétával ráírjuk az általunk kedvelt vagy a kávégéppel elkészíthető kávéfajtákat stb.).

Kávézó sarok a konyhapulton

Ha nincs lehetőség egy külön szekrényt vagy komódot szentelni a kávézó sarok kialakításának, a konyhapult egy részét, illetve a felette elhelyezkedő konyhaszekrény egy részét is kijelölhetjük erre a célra. Erre különösen ideális az olyan kialakítású konyhabútor és konyhapult, amely eleve a sarokba van helyezve. Pontosabban ennek a sarka, ahol a konyhapult “fordul”.

Lehetséges, hogy a konyhapult nem a sarokban van, de legalább egyik vége érintkezik a hozzá képest oldalsó, vagyis derékszöget bezáró fallal. Ebben az esetben a kávézó sarkot a konyhapult fal felőli végére is helyezhetjük. Ez a megoldás is igen mutatós lehet, és így is nagyon hangulatos kávézó sarok rendezhető be.

Ha a konyhapulton alakítjuk ki a kávésarkot, ügyeljünk rá, hogy az ide elhelyezett tárgyak semmiképpen ne legyenek útban főzéskor, ne akadályozzák azt. Jó érzékkel megtalálhatjuk ilyenkor is az arany középutat az esztétikus kialakítás és a praktikus elrendezés között.

Mit tegyünk, ha nincs elég hely egy külön kávézó saroknak?

Ha nincs helyünk egy külön konyhaszekrénynek erre a célra és a konyhapulton, meglévő konyhaszekrényben sincs hely, akkor is van megoldás. Ekkor használhatunk egy ízléses fa vagy fém állványt, esetleg polcot, amely több szintű vízszintes tárolóhellyel rendelkezik. Ez a megoldás kis konyhákban is praktikus lehet, mert csekély a helyigénye, mégis valódi, hangulatos kávézó sarok lesz a végeredmény.

A leírtak illusztrálására illetve további otthoni kávézó sarok ötletekhez érdemes átböngészni az itt található hangulatos képeket. Reméljük, sikerült néhány praktikus ötletet adnunk egy olyan otthoni kávézó sarok kialakításához, amelyben a kávékészítés és -fogyasztás valódi élménnyé válik.

lakaskultura.hu

Ajánló