KezdőlapKávé-világÍgy hat a reggeli kávé a hasnyálmirigy működésére

Így hat a reggeli kávé a hasnyálmirigy működésére

A mindennapjainkat a nappalok és az éjszakák váltakozása határozza meg. A fény és a sötétség számos élettani folyamatot befolyásol. A cirkadián ritmus, vagyis a biológiai óra a szervezet egészére, így a vércukorszintre is hatással van.

A felgyorsult életmód nem kedvez neki, az éjszakázás és az össze-vissza evés is a finomhangolt ritmus felborulásához vezet. Ez pedig a kutatók szerint a cukorbetegség, illetve a prediabétesz valószínűségét is fokozza. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szénhidrátanyagcsere-zavarok kezelésében különös figyelmet kéne fordítani a biológiai óra működésére.

Cukorbetegség és cirkadián ritmus

A modern életmódra jellemző, hogy az ember egész nap eszik, ez részben annak köszönhető, hogy nem jut elég idő az elmélyült táplálkozásra. A nap főétkezése is egyre inkább a vacsora lett, ami mind későbbre és későbbre tolódik. A szervezet azonban nem így lett kitalálva. Ahogyan az alvási és az ébrenléti ciklusokat, úgy az emésztést is meghatározza a belső biológiai óra, vagyis a cirkadián ritmus működése. A cirkadián ritmus szempontjából alapvető fontosságú az alvás, a testmozgás és az étkezés időzítése, és ezek mindegyike meghatározó a cukorbetegség megelőzésének, illetve kezelésének szempontjából is.

Reggeli kávé

A szakember szerint sokan esnek abba a hibába, hogy reggel, közvetlenül ébredés után kávét vagy teát fogyasztanak, majd órák telnek el addig, míg esznek is valamit. Az italok elfogyasztása a böjt megtörésének, tehát az időablak elindulásának számít, méghozzá azért, mert beindítja a hasnyálmirigy és a gyomor óráit, a szervezet arra készül fel, hogy ételt kell emésztenie és feldolgoznia. Még problémásabb, ha valaki cukrot vagy tejet is tesz az italába, a hasnyálmirigynek ugyanis fel kell ébrednie ahhoz, hogy inzulint termeljen, és a sejtek fel tudják venni a bevitt, akár kifejezetten csekély (fél teáskanál körülbelül 2 grammnak felel meg) cukormennyiséget. Ideális esetben a vér egészséges éhgyomri vércukortartalma 5 gramm. Panda szerint reggel komplex szénhidrátokat érdemes fogyasztani, jó választás lehet például a zabkása túróval, esetleg egy kevés áfonyával.

A cirkadián ritmust már a reggeli előtt is lehet támogatni néhány dologgal, így például azzal, ha az ember mindennap következetesen ugyanakkor kel fel. Az, hogy valaki hétvégente később ébred, általában jelzi, hogy a hétköznapokon nem jut elég alváshoz. Közvetlenül az ágyból kikelve érdemes elhúzni a sötétítőfüggönyt, hogy a beáramló fény is segítse a napkezdést, a fénnyel összefüggésben lévő élettani folyamatok beindulását. Ha jó az idő, szintén nagyon hasznos egy rövid, pár perces séta a természetes fényben.

A cukorbetegség már önmagában is negatívan befolyásolja a cirkadián ritmust, így a betegeknek nehezebb dolguk van a helyreállításával, ám ettől hosszú távon pozitív eredmények várhatók. Fontos, hogy diabétesz és inzulinrezisztencia esetén szakember segítségével, iránymutatásával történjen a kezelés!

femina.hu

Ajánló