KezdőlapAgrárvilágKiskertHogyan takarékoskodjunk a vízzel a kertben: 7 tipp szárazság ellen

Hogyan takarékoskodjunk a vízzel a kertben: 7 tipp szárazság ellen

Enyhe telek, hosszan tartó aszályos időszakok nyáron – egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek, köztük a heves viharok és esőzések. Európa számos részén rendkívüli szárazság van, és ez a probléma az elmúlt évek során súlyosbodott: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint az elmúlt évtizedekben megduplázódott az aszályos időszakok gyakorisága Európában.

Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) adatai alapján 2022 volt a második legmelegebb év az európai időjárási feljegyzések kezdete óta és ugyancsak a tavalyi év produkálta a legmelegebb nyarat is. A tartósan alacsony csapadékmennyiség a magas hőmérséklettel együtt széleskörű aszályos állapothoz vezetett. Az ECMWF szerint a jövőben is hosszú, száraz időszakokra, magas hőmérsékletre és időközönként nagyon csapadékos hetekre számíthatunk.

Az éghajlatváltozás hatásait már régóta érzékelhetjük a kertben is: a szárazság és a talajvíz csökkenése veszélyezteti a talajt és a növényeket. De hogyan lehet erre felkészíteni a kertünket?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány víztakarékossági ötletet, amelyek abban segítenek, hogy kertünk kevésbé legyen kitéve az aszálynak hatásainak.

Az esővíz gyűjtése

Európában is egyre szűkösebben áll rendelkezésünkre a víz – az aszály által különösen sújtott részeken már most is tilos a folyókból és tavakból vizet venni, vagy az úszómedencét ivóvízzel feltölteni.

Az egyik módja annak, hogy a saját kertünket klímatűrőbbé tegyük, ha az esővizet használjuk öntözésre. Ezzel ivóvizet takaríthatunk meg, és megóvhatjuk a talajvizet, az esővíz természeti erőforrásként ráadásul ingyenesen áll rendelkezésünkre. Esővízgyűjtő rendszerek, például esővízgyűjtő hordók vagy egyéb vízgyűjtő megoldások telepítésével az esős időszakban összegyűjthetjük a csapadékot. Kisebb kertek esetében egy-két hordó, nagyobb kerteknél pedig a több ezer literes ciszternák jelenthetik az ésszerű beruházást.

Szakértői tipp: Fontos, hogy a hordókat és tartályokat tartsuk lefedve, hogy a víz ne párologjon el belőle, és állatok se eshessenek bele. Ez egyúttal azt is megakadályozza, hogy a szúnyogok szaporodóhelyként használják a vizet.

Intelligens öntözés

A kert megfelelő öntözése száraz időszakokban elengedhetetlen. A „sok” nem sokat segít. A teljes földfelület öntözése helyett a vizet takarékosan és célzottan, a növények gyökérzetére locsolva kell használni. A növényekre és levelekre kerülő víz elpárolog, könnyen megéghetnek a levelek, elszaporodhatnak a gombák.

Szintén jobb, ha ritkán, de intenzíven öntözünk, így a talaj mélyebb rétegeibe is leszivárog a víz. Ennek eredményeként sok növény hosszabb gyökereket fejleszt, és a mélyebb talajrétegekből is képes nedvességet felszívni, csökkentve a kiszáradás esélyét.

Szakértői tipp: A kert megfelelő időben történő öntözésével vizet takaríthatunk meg. Nincs értelme a tikkasztó déli hőségben öntözni, mivel a víz nagy része ilyenkor elpárolog, mielőtt még a gyökerekhez szivároghatna. Nagy melegben a növényeknek szükségük van arra, hogy extra vízhez jussanak, de a legjobb, ha kora reggel vagy este öntözünk, mikor a déli hőség alábbhagyott, és a párolgás a legkisebb.

Egy kapálás felér három öntözéssel. A rendszeres kapálás csökkenti a párolgást.
Fotó: WOLF-Garten

Talajművelés

„Egy kapálás felér három öntözéssel” – a régi kertész-bölcsesség különösen igaz szárazság idején. A jó talajelőkészítés ugyanis elengedhetetlen a szárazság megelőzéséhez. Ahhoz, hogy a talaj vízáteresztő legyen és a nedvesség gyorsan le tudjon szivárogni, rendszeresen kell lazítani kapával vagy kultivátorral (pl. WOLF-Garten multi-star® eszközök). Ez segít a felső talajréteg kapillárisainak szétroncsolásában, ami csökkentheti a párolgást, és segít a vizet a talajban tartani.

Öntözés vagy hosszabb esőzés után a legalkalmasabb erre az időpont, amikor a talaj különösen sok vizet szívott magába. A talaj gyors kiszáradása mellett a talajművelés segít megelőzni a gyomok terjedését is, amelyek értékes tápanyagoktól és víztől fosztják meg a talajt.

Szakértői tipp: Az igénybe vett talajba juttassunk talajaktivátort (pl. WOLF-Garten Natura Bio talajaktivátor), amely szerves anyagokkal és mikroorganizmusokkal dúsítja a talajt, és stimulálja a tápanyag körforgását.

Mulcsozás

A mulcsozás, azaz a talaj beterítése fűnyesedékkel vagy levelekkel szintén jó megoldás lehet. A mulcsréteg megvédi a talajt a közvetlen napfénytől, nedvesen tartja, és egyben tápanyaggal látja el.

Szakértői tipp: A mulcs felhordása előtti napon öntözzük meg alaposan a talajt, így a mulcsréteg alatt a talaj nedves marad.

A mulcsréteg megvédi a talajt a közvetlen napfénytől, nedvesen tartja, és egyben tápanyaggal látja el.
Fotó: WOLF-Garten

Gyep esetén ajánlott a mulcsozós fűnyírás: az apró nyesedékek a felszínen maradnak, és csökkentik a párolgást. A modern, 3:1-ben funkcióval rendelkező fűnyírók (például a WOLF-Garten Lycos sorozat modelljei/a Cub Cadet LM5 E51R akkumulátoros fűnyíró) egyetlen készülékben egyesítik a fűnyírást, a fűgyűjtést (az ágyások későbbi mulcsozásához) és a mulcsozást.

Gyep vetése és gondozása

A gyepnek sok vízre van szüksége, különösen akkor, ha nagyon rövidre van vágva. A forró nyári hónapokban ezért a fűnyíró vágási magasságát egy kicsit nagyobbra kell állítani. Ha hagyjuk, hogy a gyep hosszabbra nőjön, és a gyomokat is hagyjuk megnőni, megelőzhetjük a gyep kiszáradását. Egy őshonos növényekkel teli vadvirágos rét akár mesterséges öntözés nélkül is túlélhet. A szárazság sok fűféle számára kritikus lehet, ezért szárazabb éghajlatú területeken érdemes olyan gyepkeveréket választani, amelyet jó hő- és szárazságtűrés jellemez (mint például a WOLF-Garten Mediterraneo vagy a WOLF-Garten Prémium szárazságtűrő fűmagkeverékek). A pázsitfűfélék természetes módon víztakarékosak, mélyen gyökerezőek, ellenállóak és regenerálódásra képesek, így a hosszabb száraz időszakokat is károsodás nélkül átvészelik. A jó gyökérzetű, egészséges gyep segíti a talaj vízraktározását.

Szakértői tipp: A lóherével dúsított vetőmagkeverékek (például a WOLF-Garten Low-Maintenance gyep lóherével) szintén segítenek a strapabíró gyep kialakításában. A lóhere nagyon ellenálló, jól tűri a szárazságot, árnyékolja a talajt, mindezek révén csökkenthető az öntözés mennyisége, és a gyep még száraz körülmények között is hosszú ideig zöld marad.

Ebben a keverékben minden benne van: a szárazságtűrő vagy lóherét is tartalmazó fűmagkeverékek szárazságtűrők és víztakarékosak.
Fotó: WOLF-Garten

A megfelelő növényválasztás

A szárazság elleni küzdelemben a megfelelő növényválasztás is megoldás lehet. Például olyan helyre, ahol mindig tűz a nap, csak sziklakerti növényeket szabad ültetni. Ezek alkalmazkodtak a szárazsághoz, jól tűrik a meleget és kevés vizet igényelnek. Ilyen például a levendula, a kövirózsa, a rozmaring, a kakukkfű, a sztyeppzsálya, az iringó, a díszfokhagyma, a szukkulensek és az olajfa. Másrészt a mélygyökerű növények, mint például a babérmeggy, a rózsa vagy a korallberkenye, száraz körülmények között is képesek a talaj alsó rétegeiből vizet felvenni.

Szakértői tipp: Az őshonos növények és magvak használata különösen jót tesz az éghajlatnak. Ezek általában jobban megbirkóznak az adott éghajlati viszonyokkal és a száraz időszakokkal, takarékosabban használják a vizet, és a rovarok is kedvelik őket.

A kert mikroklímájának javítása

A kert mikroklímájának javítása célzott lépéseket és okos kerttervezést igényel. A mikroklíma hatással van a szárazság mértékére is, például szeles kertben jobban elpárolog a nedvesség.

Szakértői tipp: A fák, cserjék vagy az őshonos fás szárú növényekből álló sövények szélvédőként szolgálnak, és árnyékot is adnak. A szelet kúszónövények ültetésével, szélárnyékolókkal lehet csökkenteni. Az így védett talaj tovább marad nedves. Egy kerti tó vagy csobogó vizet párologtat, így hűti a környezetét. A megnövekedett páratartalomnál a növényeknek kevesebb vízre lesz szükségük.

Fontos, hogy a meleg és száraz időben ne feledkezzünk meg madár- és rovaritató kihelyezéséről se. Az itatót célszerű úgy kialakítani, hogy az esetleg belepottyant kisebb állatok, rovarok kimászhassanak belőle.

Összefoglalva:

Az éghajlatváltozás már a ház körüli kertben is jól érzékelhető – a vízhiány és az aszály egyre nagyobb kihívást jelent. A megfelelő tippekkel és trükkökkel azonban lehetséges a kertet klímatűrőbbé tenni: az esővíz felhasználása, a célzott öntözés és talajművelés, a mulcsozás, a rendszeres fűnyírás és metszés olyan lépések, amelyekkel vizet takaríthatunk meg, és amelyek segítenek abban, hogy a kert kevésbé legyen hajlamos az aszályra. Emellett a jól átgondolt növényválasztás és kerttervezés is hozzájárul ahhoz, hogy a kertünk még sokáig zöld oázis maradjon számunkra.

TulipGarden Cafe / WOLF-Garten

Ajánló