KezdőlapKávé-világÍgy tehető még finomabbá a reggeli kávé

Így tehető még finomabbá a reggeli kávé

Egy jó minőségű kávénak már önmagában is gazdag az ízvilága, egy egyszerű trükk alkalmazásával azonban még ínycsiklandozóbbá tehetjük a reggeli feketénket.

Szirupok, aromák, fűszerek: a kávézókban legtöbbször ezekkel operálnak a baristák, hogy valamilyen különleges ízvilágot kölcsönözzenek a kávéitaloknak, mindezt azonban otthon mi magunk is megtehetjük. A legjobb, ha a marokkóiak vagy mexikóiak mintájára már a lefőzés előtt különböző fűszerekkel ízesítjük a kávét.

A fahéj, a kardamom, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűszeg, a kurkuma és a szegfűbors használatával például utánozhatatlanná varázsolhatjuk a kora reggeli italunkat, de bármi mással, akár a fűszerek kombinálásával is kísérletezhetünk, amíg az megfelel az ízlésünknek, illetve illik az adott kávé saját aromájához.

Ha egy kávé például mézes ízvilágú, akkor olyan fűszerek illenek hozzá, mint a gyömbér. A nagyon sötét, klasszikus olasz kávékhoz általában nem érdemes fűszereket adni, ám egy hagyományos, különleges ízektől mentes világosabb, jó minőségű kávé remekül illeszkedik a legtöbb fűszerhez. Ha ezek után sem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes olyan fűszert választani, amely elősegíti a jó közérzetet. Tipikusan ilyen például a fahéj, a kurkuma vagy a gyömbér. Ha extrém ízt szeretnénk elérni, olyan hozzávalókat se féljünk kipróbálni, mint a szárított levendula. Adagoláskor ügyeljünk, hogy ne haladjuk meg az adott fűszerből ajánlott napi mennyiséget. Míg valamelyikből egy kávéskanálnyit is használhatunk, másból egy csipet is elég.

Az egészségünkre is jó hatással van

Azon túl, hogy a fűszerek isteni ízt kölcsönözhetnek a kávénknak, egészségügyi szempontból is előnyösek. Míg maga a kávé tele van értékes antioxidánsokkal és gazdag alapvető tápanyagokban, addig a fahéj például gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns hatású, a gyömbér pedig emésztést serkentő tulajdonsággal is rendelkezik.

Sózzuk, borsozzuk?

Borsozni véletlenül se, ám egy csipet só enyhítheti a kávé sajátos, keserű ízvilágát.

glamour.hu

Ajánló