KezdőlapAgrárvilágKiskertA legfontosabb szerszámok a kertészkedéshez

A legfontosabb szerszámok a kertészkedéshez

Kezdő kertészként talán nehéz lehet összeválogatni, hogy mik azok az alapvető eszközök, szerszámok a kertbe, amikkel a legtöbb munkát eredményesen elláthatjuk. Cikkünkben most ehhez nyújtunk segítséget, összegyűjtjük, hogy mire lesz szükség alapvetően a gyep és a növények gondozásához, illetve a konyhakert megműveléséhez.

Kerti szerszámok a talajmunkákhoz
A jól előkészített talaj a legnagyobb titka a sikeres kertészkedésnek, ez az alapja annak, hogy növényeink egészségesek lehessenek. Jó hír, hogy elegendő mindössze 3 szerszám ehhez: a kapa, az ásó és a gereblye.
kapával lazíthatjuk a föld felszínét, illetve eredményesen megszabadulhatunk vele a konyhakertben kinőtt gazoktól is. Többféle kialakítású közül válogathatunk, érdemes a talaj keménységéhez ideálisat megvennünk.
Az ásó a föld kiemelésében lesz segítségünkre, szintén sokfajta közül választhatunk, ha puhább a talajszerkezet, akkor bátran vegyünk egyenes ásót, amivel több földet tudunk megmozgatni egyszerre, ha keményebb a föld a kertben, akkor viszont hegyes, élesebb kialakításúra lesz szükségünk.
gereblyével tehetjük egyenletessé az átdolgozott földet, illetve tisztíthatjuk meg a gyepet a lehullott falevelektől vagy levágott fűtől. Ha sok zegzugos helyre is be kell férnie a szerszámnak, akkor válasszunk keskenyebb fejű gereblyét, ha szabadon mozoghatunk, akkor egy szélesebb gereblyével gyorsabban tudunk haladni majd.
Tipp: A konyhakerti ültetéshez beszerezhetünk még egy kis ültetőkanalat is alapkészletünkbe, ami nem költséges, de nagyban megkönnyíti a munkánk.

Kerti szerszámok növényeinkhez
A legalapvetőbb eszköz, amire szükségünk lesz az a metszőolló, hiszen ezzel tudjuk majd karbantartani a fákat és a kiskerti növényeket. Előfordulhat, hogy olyan metszéssel van dolgunk, amire a metszőolló már nem alkalmas, túl kicsi, ilyenkor jól jöhet egy ágvágó vagy akár kisebb fűrész. Ha pedig sövényünk is van, akkor annak a formában tartásáról is gondoskodni kell, persze ezt megtehetjük metszőollóval is, de az nagyobb sövény esetén igazán fárasztó és időigényes feladat, így egy sövényvágót vagy elektromos sövénynyírót is beszerezhetünk idővel.

Kerti szerszámok a füves területek karbantartására
A szép gyep sok-sok gondoskodást igényel, minden szezon elején érdemes fellazítani a talajt, kigereblyézni az elhalt szálakat, előbbi tevékenység praktikus eszköze pedig a gyepszellőztető. Majd tavasztól következhet a rendszeres nyírás is, itt érdemes mérlegelnünk, hogy hagyományos, elektromos fűnyírót szeretnénk-e vagy az idő- és energiakímélő robotfűnyírót.

enkertem.hu

Ajánló