KezdőlapAgrárvilágKiskertA legjobb gyógynövények a kertbe

A legjobb gyógynövények a kertbe

Kertünkben nemcsak gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket termeszthetünk sikeresen, hanem gyógynövényeket is, amiket változatosan felhasználhatunk: teaként, olaj formájában aromaterápiához, ételek vagy italok ízesítésre, de akár szárítva illatosításra is. Jöjjön 10 gyógynövény, amiket érdemes a kertünkben is tartani!

1. Kamilla (Matricaria chamomilla): A kamilla nyugtató hatású és enyhíti az emésztési problémákat. A virágokat szárítva teaként is fogyaszthatjuk.
2. Menta (Mentha): A menta frissítő és emésztést segítő hatású. Különböző fajtái közül választhatunk – például a borsmentát vagy a zöld mentát.
3. Citromfű (Melissa officinalis): A citromfű nyugtató hatású és enyhíti a szorongást, illetve az álmatlanságot. Friss leveleit teaként vagy ízesítőként használhatjuk.
4. Kakukkfű (Thymus vulgaris): A kakukkfű antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Jól kombinálható más gyógynövényekkel és felhasználható például főzéshez is.
5. Orbáncfű (Hypericum perforatum): Az orbáncfű antidepresszáns tulajdonságairól ismert. Virágai gyógynövényteákhoz vagy -olajokhoz is hasznos.
6. Levendula (Lavandula): A levendula nyugtató hatású és enyhíti az idegességet, oldja a stresszt. A virágait szárítva teaként vagy illatosítóként használhatjuk, de szárítva a szekrénybe helyezve távol tartja a molyokat a ruháktól is!
7. Rozmaring (Rosmarinus officinalis): A rozmaring frissítő hatású és elősegíti a koncentrációt. Felhasználható főzéshez vagy aromaterápiához.
8. Kasvirág (Echinacea): A kasvirág az egyik legismertebb immunerősítő hatású gyógynövényünk, ami antimikrobiális hatású és bőrproblémákra is alkalmazható.
9. Körömvirág (Calendula officinalis): A körömvirág virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, de gyomorfekély és májgyulladás enyhítésére is használják. Lázcsillapító, látásjavító, mivel tisztítja a szemfenék ereit. A fogíny ápolására szájvíz formájában is használatos.
10. Zsálya (Salvia officinalis): A zsálya amennyire népszerű, ismert fűszer, legalább annyira erőteljes gyógynövény is. Az orvosi zsályából készült tea enyhíti a hőhullámokat, és rendkívül hatékony a torokfájás csillapítására, mindemellett vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A felsorolt gyógynövények mind könnyedén termeszthetők és egyszerűen fel is használhatók, ha némely problémára természetes megoldást keresünk a családnak. Ültessük cserépbe vagy szabadföldbe, majd élvezzük illatukat, látványukat és természetesen a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásukat is!

enkertem.hu

Ajánló