KezdőlapAgrárvilágKiskertA málna gondozása: 3 szakmai tipp a bőséges termésért

A málna gondozása: 3 szakmai tipp a bőséges termésért

A bokorról származó friss málna finom csemege. Azoknak, akik jó termést szeretnének, érdemes megfontolni a következő tippeket.

A málna (Rubus idaeus) ízletes és egészséges őshonos gyümölcs. A laza, humuszos talajba ültetett szúrós cserjék gyorsan nőnek a kertben. A málnafajták az érési időszakuk szerint különböznek egymástól. A nyári málna júniusban és júliusban, az őszi málna szeptemberben és októberben terem. A málnát legjobb ősszel ültetni vagy átültetni. A fajtától függően a növényeknek különböző gondozásra van szükségük az év során. Ezekkel a tippekkel egészséges, gazdag termésű málnabokrokat fog kapni.

 

1. tipp: Nyáron trágyázzuk a málnát!

A málnát először tavasszal kell trágyázni. A szerves trágyát márciustól kell kiszórni. A műtrágya gyorsabban hat, ezért ezt csak áprilisban kell kiszórni. A málnának általában nincs különösen nagy tápanyagigénye, de nyáron érdemes újra trágyázni, a káliumra és a foszforra összpontosítva. A nyári trágyázás pozitívan befolyásolja a terméshozamot, különösen a későn termő őszi málnafajták esetében.

A nyári málnánál a betakarítás utáni kiegészítő trágyázás a következő évre megnövekedett hozamot biztosít. Bogyós gyümölcsök számára készült műtrágya, szarvforgács, lótrágya vagy érett levélkomposzt alkalmas erre. A folyékony műtrágya használata, rövid hatása miatt nem ajánlott. A műtrágya kiszórása során ügyeljen arra, hogy ne munkálja meg túl intenzíven a málna gyökérterületét. A felszínhez közeli gyökerek érzékenyek, nem tűrik jól a gyökérsérüléseket.

Ieva Karklina képe a Pixabay -en.

2. tipp: A málna ágyás mulcsozása

A sekélyen gyökerező málnának jó áteresztőképességű talajra van szüksége a jó növekedéshez. Ez azonban megnehezíti a vízellátást, különösen a forró nyári napokon. A bogyós bokrok nem szeretik sem a pangó vizet, sem a szárazságot. Az ágyáson lévő mulcsréteg segít csökkenteni a párolgást és egyenletesen nedvesen tartja a talajt. Emellett a mulcs növeli a talaj humusztartalmát, amit a málna nagyon szeret. Szárított vágott füvet, őszi leveleket vagy szalmát is használhat a bogyós bokrok, például a málna mulcsozására. Ne kapálja fel és ne meszezze a málna gyökerét!

3. tipp: A nyári málnát betakarítás után metsszük meg

A málnát sorokba ültetjük, és támrendszer segítségével neveljük. Ehhez májusban kiválasztjuk a tíz legjobb hajtást, és felvezetjük a kordonon. Az összes többi hajtást eltávolítjuk. A július végi betakarítás után vágjuk le a nyári málna összes letermett vesszőjét a talaj közelében. Az idei fiatal hajtásokat a támrendszerhez kötözzük. Ők alkotják a következő év termőágait. Tipp: az úgynevezett kétszer termő málna később újból virágzik. Ez azt jelenti, hogy évente kétszer teremnek – ha megfelelően metsszük őket. Ezek tulajdonképpen őszi málnák. De ha úgy metsszük meg, mint a nyári málnát – azaz egyszer májusban és egyszer júliusban -, akkor évente kétszer hoznak termést a bokrok.

TulipGarden Cafe / MSG, Eva Monning

Ajánló