A fekete bogyójú szeder mérsékelt éghajlaton erdőben, vadon és kertekben is megterem. Nemcsak az íze kellemes, de nagyon egészséges is.
A szeder a rózsafélék családjába tartozik. Szinte az egész világon elterjedt, és csak Európában több mint 2000 fajtája megtalálható – hívta fel a figyelmet a greendex.hu cikkében.
Hálás lesz a testünk a szederért
A szeder kimagasló A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva erősíti a szervezet védekezőképességét. De a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben is segítségünkre lehet hála az értékes ásványi sóinak és gyümölcssavainak. Bőséges rosttartalma pedig hozzájárul a megfelelő emésztéshez.
A szeder sötét kékes-lilás színét a benne található antociánok adják, melyek antioxidáns vegyületnek számítanak. Mérséklik ugyanis a szervezetünk keletkező és káros szabad gyökök hatását.
A gyümölcs magas antioxidáns-tartalma hozzájárulhat az immunrendszerünk erősítéséhez, csökkentheti a rákbetegség kockázatát, miközben gyulladásgátló, és érvédő hatással is rendelkezik.
Színanyagai között jelentős még az A-vitamin előanyagaként ismeretes karotin. Az ásványi anyagok közül kiemelendő a szeder foszfor- és vastartalma.
De nemcsak maga a gyümölcs, hanem a levele is hasznos lehet, hiszen a belőle készült tea nyugtatja a gyomrot, és hatásos lehet vese- és hólyagpanaszokra is.
Ez a tea vízhajtó, izzasztó hatású, sőt még torok- és szájöblítésre is használható.
A szeder augusztus elejétől koraőszig terem, de tartósíthatjuk lekvárként, illetve fagyasztva is megőrizhetjük a téli hónapokra.
TulipGarden Cafe / Greendex