KezdőlapAgrárvilágÁllatÍgy óvjuk a sünöket az őszi kerti munkák idején

Így óvjuk a sünöket az őszi kerti munkák idején

Az őszi kerti munkákkal óhatatlanul is veszélyeztethetjük a téli álomra húzódó sünöket, de a megfelelő óvintézkedéssel a minimális szintre csökkenthetjük az állatok megzavarását – írja a Sokszínű Vidék.

A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára, amelyeknek téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken.

Fontos, hogy amikor elszállítjuk ezeket a növényi halmokat, vegyük figyelembe az esetleg alattuk megbúvó sünöket. Ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével vagy hosszabb erős bottal, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

Sün ház. Fotó: Alexa / Pixabay

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra. Az összegömbölyödve megemelt állat ugyanis gyakran kigurul a gallyak és levelek közül.

Soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat!

Ha a gallyrakás megbontásakor telelő sünt találunk, pakoljunk rá ágakat és leveleket, vagy készítsünk levélhalmot egy közeli bokor takarásában és az alá helyezzük át az sünt.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Ajánló