A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták, hogy az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását – írta cikkében a greendex.hu.
Tökölyi Jácint, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék egyetemi docense elmondta, hogy a kutatás egy hosszútávú együttműködés része, és ez az egyik állomása – tette közzé a Debreceni Egyetem a hírei között.
A Montpellier-i Egyetem egy kutatócsoportja és Debreceni Egyetem munkatársai megállapították, hogy összefüggés van a kalóriafogyasztás, vagyis a bevitt táplálék mennyisége és a rák kialakulásának kockázata között.
Az édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgálva a szakemberek arra jutottak, hogy minél magasabb a fogyasztás, annál magasabb a rák kialakulásának esélye, sőt a rák mellett az öregedéssel járó megbetegedésekre is érvényes ez – írta a greendex.hu.
A főemlősök esetében egyértelműen alá lehet támasztani a táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti viszonyt.
Tökölyi Jácint szerint biztosan kijelenthető, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel jár a csökkentett táplálékfogyasztás, hiszen ezt kísérleteik bizonyították.
A kutató hozzátette, egyelőre csak a téma felszínét kapargatják, tovább folytatják a munkát, és bíznak benne, hogy ezzel is segíthetnek megfejteni, miért, hogyan alakulnak ki tumorok.
TulipGardenCafe/greendex.hu