KezdőlapÉrdekességekTáplálkozás és a rák kialakulása

Táplálkozás és a rák kialakulása

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták, hogy az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását – írta cikkében a greendex.hu.

Tökölyi Jácint, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék egyetemi docense elmondta, hogy a kutatás egy hosszútávú együttműködés része, és ez az egyik állomása – tette közzé a Debreceni Egyetem a hírei között.

Fotó: illusztráció, canva.com

A Montpellier-i Egyetem egy kutatócsoportja és Debreceni Egyetem munkatársai megállapították, hogy összefüggés van a kalóriafogyasztás, vagyis a bevitt táplálék mennyisége és a rák kialakulásának kockázata között.

Az édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgálva a szakemberek arra jutottak, hogy minél magasabb a fogyasztás, annál magasabb a rák kialakulásának esélye, sőt a rák mellett az öregedéssel járó megbetegedésekre is érvényes ez – írta a greendex.hu.

Fotó: illusztráció, canva.com

A főemlősök esetében egyértelműen alá lehet támasztani a táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti viszonyt.

Tökölyi Jácint szerint biztosan kijelenthető, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel jár a csökkentett táplálékfogyasztás, hiszen ezt kísérleteik bizonyították.

A kutató hozzátette, egyelőre csak a téma felszínét kapargatják, tovább folytatják a munkát, és bíznak benne, hogy ezzel is segíthetnek megfejteni, miért, hogyan alakulnak ki tumorok.

TulipGardenCafe/greendex.hu

Ajánló