KezdőlapAgrárvilágKiskertSzobanövények #1 – mindenki kedvence: az orchidea

Szobanövények #1 – mindenki kedvence: az orchidea

Az orchidea egy nagyon különleges trópusi növény, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hazánkban az egyik legelterjedtebb fajta a lepkeorchidea (Phalenopsis), hiszen ezt a típust a legegyszerűbb nevelni. Nem teljesen igénytelen növény, de nem is igényel komoly gondozást. Ahhoz, hogy otthonunkat sokáig díszítse, ezt a néhány egyszerű lépést kell betartanunk:

Hol helyezzük el a lakásban?

Az orchidea abszolút a világos helyeket kedveli, éppen ezért leggyakrabban az ablakpárkány ad otthont ezeknek a rendkívüli növényeknek. Fontos azonban, hogy ne tűzzön rá a nap, mert könnyen megéghet! Inkább válasszunk neki olyan helyet, ahova csak déltán érnek el a nap sugarai, így biztosan elkerülhetjük a barnuló leveleket.

Hogyan gondozzuk / Milyen igényei vannak?

Nagyon fontos, hogy ne öntözzük túl az orchideáinkat, hiszen nagyon kevés vizet igényelnek. Így ritkán locsoljuk őket és mindenképpen ügyeljünk rá, hogy ne álljon a növény vízben, hiszen ezáltal könnyen elrohadhat. A sok locsolás helyett párásítsunk a növénynek, akár agyagkavicsok segítségével, akár néhány spriccelésnyi vízzel a levelekre. A nyári időszakban nyugodtan ki lehet tenni a teraszra, vagy erkélyre, de nagyon figyeljünk rá, hogy ne tűzzön rá a nap, inkább egy árnyékosabb, de világos részre helyezzük.

Érdekesség!

Az orchideának számtalan, több 10 000 verziója létezik, Magyarországon viszont csak néhány tucat kapható belőlük. De így is tudunk bőven válogatni, hiszen mérteben és színben is számos különböző fajta érhető el, így igazán személyre szabottan tudjuk kiválasztani azt a fajtát/fajtákat, ami számunkra a legmegfelelőbb.

Egy kis odafigyeléssel tehát egy gyönyörű trópusi növény díszítheti otthonunkat, amit ha megfelelően ápolunk, igazán sokáig virágba borulva hálálja meg az odafigyelést. Mi imádjuk őket és mindent, ami velük kapcsolatos. Kíváncsiak vagyunk, hogy a ti otthonotokat miképp díszíti! Küldjétek el nekünk, vagy posztoljátok a #azenorchideam hashtaggel!

Ajánló