KezdőlapÉrdekességekKomposztálás télen is? IGEN!

Komposztálás télen is? IGEN!

Sokan elfelejtik, hogy az őszi-téli időszakban is épp olyan jól működik a komposzt, mint a nyári melegben. Igaz, ilyenkor nincsen levágott fű például, amit rendszeresen lehet rá hordani, de a konyhai hulladékokat továbbra is dobhatjuk ide. Van azonban néhány olyan hulladék, amiről azt gondolnánk, hogy elfér a komposztban, de épp ellenkezőleg. Nézzük is, hogy mik azok a háztartásból keletkező hulladékok, amiket NE dobjunk a komposztba se télen, se nyáron:

  1. Felmosó víz, mosogató víz, porzsák tartalma

Ide tartoznak továbbá a különböző vegyszeres vizek is értelem szerűen, hiszen a komposztba nem kerülhet semmilyen vegyi anyag. A porzsákban számos olyan szennyeződés található, ami negatív hatással lehet a komposztunkra, a mikroműanyagokról nem is beszélve.

  • Zsírok és olajok

A különböző zsírok és olajok, amiket a főzés során felhasználunk semmiképp se kerüljenek a komposztunkba, ugyanis lelassítják, de akár meg is állíthatja a komposztálás folyamatát. Az így felgyülemlett olajokat és zsírokat gyűjthetjük például egy befőttesüvegben és adjuk le, az erre kijelölt helyeken (benzinkutakon át szokták venni az ilyen jellegű hulladékot).

  • Glitteres, csillogós, fényes vagy színes papírhulladék

Ide tartoznak a magazinok, képeslapok, fényes barkács papírok, csomagolópapírok, ugyanis ezekből a papírhulladékokból káros anyagok kerülhetnek a komposztunkba a különböző vegyi anyagoknak köszönhetően. A natúr papír, karton, illatmentes papírtörlő, wc-papír henger természetesen nem tartoznak ide, ezeket minél kisebbre vágva helyezhetjük a komposztba.

Általában ez a három kategória veti fel a legtöbb kérdést a komposztálás kapcsán, reméljük a segítségetekre voltunk. További hasznos tippekért és ötletekért kövessetek bennünket!

Ajánló