KezdőlapAgrárvilágKiskertAloe Vera – jótékony hatásai és tippek a neveléséhez

Aloe Vera – jótékony hatásai és tippek a neveléséhez

Az aloe vera-nak rengeteg jótékony hatása van, amiket már az ókorban is alkalmaztak: mind az alternatív gyógyászatban, mind a szépségiparban egy meghatározó alapanyag. Otthon, a szülői házban mindig volt néhány aloe vera tő, így nem volt kérdés, hogy amikor külön költözöm is az első növények között kell szerepelnie. Kezdő növénytartóként is könnyű volt kezelni – bár bevallom őszintén, az elején sokszor túlöntöztem.

Külső alkalmazás:

Az aloe vera amellett, hogy segíti a sebgyógyulást, még gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezért hogyha felületi sérülésünk, vagy bármilyen gyulladásos sérülésünk van, nincs más teendőnk, mint levágni egy szárat a tőről és azt félbevágva kinyerni magát az aloe vera gélt, amit csak rá kell tennünk az érintett területre. Rendkívül jól hidratál és regenerál, ezért mind a száraz, mind a ráncos bőr jó barátja. Használhatjuk pakolásként önmagában, vagy az esti hidratáló krémünkbe belekeverve egy kis mennyiséget, ezáltal egy kis extra táplálást adva a bőrünknek.

Belső alkalmazás:

Az aloe vera erősíti az immunrendszert, segít bél és gyomorpanaszok esetén, javíthatja a koleszterin és cukorbetegek állapotát, de még fogfájás és ínygyulladás esetén is alkalmazható. Kell ennél több?

Gondozása:

Az aloe vera imádja a fényt, ezért érdemes ablak mellett helyet adni neki. Nyáron, melegebb időben nyugodtan ki lehet tenni a teraszra vagy az erkélyre. Arra kell mindössze figyelnünk, hogy ne tűzzön rá a nap, mert könnyen megéghet, valamint, ha esett az eső, akkor ellenőrizzük, hiszen nem szeret vízben állni. Az aloe vera alapvetően egy szárazságtűrő növény, ezért fontos, hogy csak akkor öntözzük, ha már kiszáradt a földje.

Tehát egy abszolút multifunkcionális növényről beszélünk, ami hasznos kívül-belül, nem is beszélve arról, hogy egy ékes dísze is mindemellett a nappalinknak. Mindenképp érdemes egy-két tő aloe vera-t tartanunk otthon, hiszen bármikor jól jöhet és nem igényel túl sok odafigyelést.

Ajánló