KezdőlapAgrárvilágKiskertSzobanövények #3 – amit mindenki ismer: a legénypálma

Szobanövények #3 – amit mindenki ismer: a legénypálma

Ismét egy igénytelenebb növényt szeretnénk bemutatni: a legénypálmát, másik nevén zámiát. Kedvező körülmények között akár egy méter magasra is megnőhet, sötétzöld fényes levelei pedig bármilyen teret remekül kiegészítenek. Könnyű a szaporítása is, hiszen egyszerűen csak le kell választani bizonyos részeket a fő részről. A mi háztartásunkban korábban csak egy apró zámia volt, de mostanra nemhogy óriási, de már három cserépbe kellett szétszedni, hogy tovább tudjon növekedni, nagyon meghálálja a gondolkodást. Nézzük is, mit érdemes tudni róla:

Hol helyezzük el a lakásban?

A legénypálmát érdemes lakáson belül olyan helyre tenni, ahol közvetlen napfény nem éri, félárnyékos szobákban érzi magát a legjobban. Szuper választás lehet például gyerekszobába, hiszen amellett, hogy nincsenek nagy igényei, még a levegő minőségét is javítja.

Hogyan gondozzuk / Milyen igényei vannak?

Alapvetően nincsenek nagy igényei a zámiának: a szűrt napfény mellett heti 1x-2x érdemes öntözni. Jól bírja a szárazságot és a rendszertelen öntözést is, csak ilyenkor lassabban növekszik a növény.

Érdekesség!

Sokan a ’hosszúnyaralók’ növényének is nevezik – de egy kollégistának is tökéletes választás lehet – az igénytelensége miatt, hiszen alkalmazkodni tud gyakorlatilag bármilyen körülményhez.

A zámia nagyon népszerű növény, valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Nagyon hálás tud lenni a gondoskodásért, havonta egy kis tápoldatért és napfényért. Csodás éke az otthonunknak és a mi esetünkben az irodánknak is. Nektek mi a bevált praktikátok az elhelyezésére? Egy nagy cserépben, vagy több kisebben tartjátok a lakás több pontján? Írjátok meg nekünk!

Ajánló