KezdőlapAgrárvilágKiskertA krizantém teleltetése – így téliesítsd a krizantémod

A krizantém teleltetése – így téliesítsd a krizantémod

A krizantém egy érzékeny, alapvetően évelő virág, ezért sokan lemondanak róluk a tél beálltával. A krizantém teleltetése azonban körültekintő gondozással megoldható, így ezek az őszi szépségek évről-évre pompázhatnak a kertedben. Olvass tovább, és ments meg a kedvenc virágaidat a következő szezonra!

A krizantém teleltetése – minden az ültetéssel kezdődik

A krizantémod akkor fogja nagy eséllyel átvészelni a telet a kertben, ha már az ültetéskor körültekintően jársz el. Telepítéskor figyelj arra, hogy a növényt vízáteresztő talajba ültesd. A krizantémokat ugyan is sokszor nem a hideg időjárás öli meg, hanem a jég, ami a gyökerei körül megfagy a talajban. A krizantém túlélési esélyeit rontja a fagyos téli szél is, ezért szélvédett, és lehetőleg napos helyre ültesd.

A jó metszés bő bokrot ígér

Miután levirágzik a krizantém, és megcsípi az első fagy, levelei és szárai lehullanak és kiszáradnak. Ekkor ahelyett, hogy szomorúan emlékeznél vissza színes pompájára, vedd fel a kertészkesztyűd, markolj meg egy metszőollót és vágd vissza. A szárrészt a talaj felett 8-10 centire vágd le, hogy a következő évben kinőhessenek az új szárak. Ügyelj arra, hogy ne vágd rövidebbre, mert akkor sokkal kevesebb szár nő vissza legközelebb, és elbúcsúzhatsz a dús levélzetről.

A szigetelésről se feledkezz meg

A krizantém teleltetése a növény szigetelésével válik véglegessé. A visszavágott szárrészt fedd le földdel, fóliával, száraz levelekkel, vagy szalmával. Ez a takaró megvédi a növényt a kemény fagyoktól. Szerencsére hazánkban nem jellemző a tartós, kemény fagy, így, ha a fenti lépéseket megteszed, nagy eséllyel átvészeli a krizantém a telet.

A szigetelőként funkcionáló védőréteg ettől függetlenül megfagyhat, és ez így van rendjén. Véletlenül se akard leszedni a szárrészről, hiszen ennél tökéletesebb védelmet el sem lehetne képzelni a virágnak.

Hadarik Rita, szövegíró, gasztroblogger 

Ne maradj le híreinkről, csatlakozz facebook oldalunkhoz, és legyél jól informált a mezőgazdaságról!

Ajánló