KezdőlapDIY ötletekKézműves játékok gyerekeknek őszi falevelekkel

Kézműves játékok gyerekeknek őszi falevelekkel

Van valami varázslatos az őszi avarban, ami a gyerekeket rabul ejti. A sárgás, narancsos, vöröses árnyalatba váltó falevelek számtalan játékra adnak lehetőséget. Ha gyermeked van, szinte biztos, hogy gereblyézettek már halomba leveleket, és sikítva huppant bele szemed fénye.

A különféle méretű, színű, és formájú leveleket azonban haza is vihetitek, hiszen bámulatosan szép és kreatív alkotásokat készíthetnek belőlük a gyerekek. Ezeken a hosszú, sötét és lassan vánszorgó őszi délutánokon pedig mindig jól jön egy kis izgalmas alkotás.

A teljesség igénye nélkül íme pár kedvencünk, amiket ti is kipróbálhattok.

1/ Állati képek falevelekből

Ősszel nem könnyű valódi kisállatba botlani a természetben, hiszen elbújnak a rejtekhelyeikre, de falevelekből könnyedén megformázhatják őket a gyerekek egy papírlapon is. Gyűjtsetek különleges formájú leveleket, olyanokat, ami hasonlít egy róka pofijára, egy bagoly füleire vagy egy süni orrára. Tervezzétek meg a levelekből a kisállatokat, majd ragasszátok fel őket egy kartonra, vagy papírlapra. A földön talált makkokból, mogyorókból, kisebb gesztenyékből formázzátok meg az orrukat vagy a szemeiket.

Fotó: Pinterest

2/ Levélnyomda

A levélnyomda még a legkisebb gyerekek számára is könnyen kivitelezhető és kreatív tevékenység az őszi napokon. Először is vegyétek fel a túracipőt, és irány a szabad! Gyűjtsetek minél több falevelet, lehetőleg laposakat, mert ezekkel lesz egyszerűbb a nyomdázás. Fessétek le a levelek erezett oldalát őszi színekkel, majd erősen nyomjátok rá őket egy papírlapra. Végül óvatosan emeljétek fel a nyomdákat, hogy a formák szépen kijöjjenek. Készíthettek ezekből kártyalapokat is, amiket az ünnepekre ajándékba adhatnak a gyerekek nagyszüleiknek vagy a barátaiknak.

Fotó: Pinterest

3/ Őszi levélkoszorú

Nagyobb gyerekek már komolyabb alkotások készítését is élvezhetik, és erre egy remek példa a koszorú vagy az ajtódísz készítése. A koszorú vázát vékony és hajlékony gallyakból készítsétek, és ebbe tűzzétek bele a színes faleveleket, vagy a csodás madártollakat, amiket a sétáitok során találtok. Ha sokáig szeretnétek benne gyönyörködni, fújjátok át a koszorút lakkal, így heteken át dísze lehet a lakásnak. Ajándékba is adható.

Fotó: Pinterest

4/ Levélkorona

A gyermeki lélek egyik csodája a mesevilág, amiben minden álom valóra válik. Szinte nincs olyan kislány, aki ne szeretett volna királylánnyá változni, vagy ősztündérré. Nosza! Gyűjtsetek színpompás, ép és különleges formájú leveleket, és készítsétek el belőle az álomkoronát. Ehhez egy kartonlapból először alakítsátok ki a korona vázát, majd ragasztóval vagy tűzőgéppel rendezzétek rá a faleveleket. Egy erős lakkal lefújva a korona nem fog elhervadni, és sokáig lehet a szerepjátékok egyik legfontosabb kiegészítője.

Fotó: Pinterest

5/ Őszi faleveles mécsestartó

Az ősz egyik legizgalmasabb szórakozása a sötét délutánokon való mécsesgyújtás. A pislákoló fény melegséget és nyugalmat áraszt, ami jó hatással van a gyerekekre is. Készítsetek az összegyűjtött falevelekből saját készítésű mécsestartókat! Ehhez apró üvegekre, ragasztóra és természetesen színes levelekre lesz csupán szükségetek. Ezeknek a dekorációknak a nagyszülők is örülni fognak, ha meg szeretnétek őket lepni valami egyedi és személyes ajándékkal.

Fotó: Pinterest

Hadarik Rita

Ajánló