KezdőlapAgrárvilágKiskertImmunerősítés és védelem gyógyfüvekkel

Immunerősítés és védelem gyógyfüvekkel

Az egészséghez a test és a lélek harmóniája szükséges. A testünkhöz való viszony annak a letükröződése, hogy hogyan kapcsolódunk a Teremtőhöz. Ha a testünk ellen lázadunk, a Teremtő ellen lázadunk, ha a testünk tápláljuk, ápoljuk, fizikálisan és mentálisan egyaránt, akkor a Teremtővel való kapcsolatunkat ápoljuk. A gyógynövények, belőlük készült kivonatok és bármi, amit könnyedén meg tudsz tenni magadért itt van, elérhető távolságban. Bármilyen testi és lélekállapotban, szorultságod esetén, akár kellemesebb közérzeted érdekében tudod alkalmazni.

Gyógynövények tanítása

A bennük levő hatóanyagok szervezetünkre gyakorolt hatása mellett a gyógynövények tanítanak figyelni önmagadra, mivel alkalmazásuk több odafigyelést igényel, mint egy tabletta bekapása. Ameddig elkészíted a forrázatot, addig is magadért teszel és ez ebben az időszakban igazán fontos ahhoz, hogy megőrizd az egészséged. Bármilyen betegség akkor tör utat a testedben, ha elhanyagolod valamiben magad. Most amúgy is annak van itt az ideje, hogy felelősséget vállaljunk önmagunkért. Ezt a személyes felelősségvállalást is szépen tükrözik a növények saját létükkel.

A kakukkfű és tanai

Kezdem egy olyan kis növénnyel, kakukkfűvel, ami bár nem kér nagy helyet önmaga számára, alacsonyan kúszva borítja a réteket nyárelőn, virágzáskor az illata messziről csalogat. Ha nem gyűjtögettél belőle, bármelyik fitotékában, patikában megtalálod. Szerintem egy igazi csodaszer. A kakukkfű a legerősebb immunerősítő a gyógyteák közül. Az első világháborúig a fertőző betegségek egyik legfontosabb szere volt tinktúrája. Illóolaja nagyon erős, kiváló beteg szobák fertőtlenítésére, jót tesz légúti megbetegedések esetén. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Karakteres ízét főként a benne levő Thymol illóolaj-tartalmától kapja (de van még sok más hatóanyag benne), ami az éghajlattól, a levágás idejétől és a tárolástól függően erősen változó, ezért ne csodálkozz, ha egyik tea erősebb, másik kevésbé erős.

A felhasznált teafű mennyiségével tudsz a forrázat erősségen változtatni.

Hogy alkalmazd?

Gyógyitalként 1 liter forrásban levő vizet épphogy megpihentetsz, hogy már ne lobogjon, majd ráöntöd 2 ek. szálas teára, kb. 5-8 percig állni hagyod és leszűröd. A legjobb, ha langyosan fogyasztod.

Tódor Tünde

Ajánló