KezdőlapGasztronómiaFűszerezd meg az életed! A csípős ételek előnyei és jótékony hatásai.

Fűszerezd meg az életed! A csípős ételek előnyei és jótékony hatásai.

Chilis csirkeszárny, chilis bab, curry, Pad thai. Amennyiben oda vagy a csípős, chilis ételekért, akkor lehet, hogy már most csorgatod a nyálad. Ha élvezed a tüzes ízeket, szerencsés is vagy, hiszen a csípős fűszerek rendszeres fogyasztásával számtalan egészségügyi előnyt zsebelhetsz be.

A chili és az erős paprika varázsa a kapsziacin nevű hatóanyagában található, amit már vagy 100 éve kutatnak, vizsgálnak a tudósok. Nagyon nem is lepődünk meg azon, hogy ez a fűszernövény gyógynövény is egyben, hiszen bebizonyosodott, hogy jó hatással van az egészségünkre.

Nézzük meg tehát a csípős ételek előnyeit és jótékony hatásait! 

1# Jó hatással van a szív-, és érrendszer működésére

Gondoltad volna? A vörös chilit fogyasztó embereknél megállapították, hogy alacsonyabb az LDL szintjük (alacsony sűrűségű lipoprotein), amit a köznyelvben „rossz” koleszterinnek neveznek. Az LDL növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A szívbetegséget sajnos a helytelen táplálkozás és az elhízás is okozhatja, amivel a kapsziacin fel tudja venni a harcot. Nézzük, hogyan! 

2# A chili felgyorsítja az anyagcserét és elősegíti a fogyást

Az elhízás az egész világon, igy hazánkban is, népbetegségnek számít. Nem csak esztétikai jelentősége van, hanem komoly egészségügyi kockázata is. A túlsúlyos embereknél gyakrabban alakul ki az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy akár az érszűkület. Az elhízás mögött megbújhat az inaktivitás, a rossz étkezési szokások, a genetika, az életkor vagy egyéb betegségek. A chiliben lévő kapsziacin gyorsítja az anyagcserét, így több kalóriát képes elégetni. A fogyást azonban nem várhatjuk el kizárólag egy hatóanyagtól. Sportolj, pihenj eleget, kerüld a stresszes helyzeteket, és told a chilit, amibe csak szeretnéd.

3# Kiváló fájdalomcsillapító

Ha beleharaptál már legalább egyszer egy brutálisan erős chilibe, és utána még az szemedhez is nyúltál, valószínűleg ismered azt a semmihez sem fogható égető érzést. A forróság után jön a zsibbadás, amit az izom-, és idegfájdalmak csillapítására használ fel a gyógyszeripar, főként krémek formájában.

4# Nyugtatja az emésztőrendszert

Az ízlelőbimbóid és a beleid sokkal nagyobb összhangban vannak, mint azt gondolnád. Amikor beleharapsz egy erős paprikába, a benne lévő kapsziacin egy receptorhoz kapcsolódik, ami más sejtekkel kommunikál. A nyelvedhez érve üzenetet küld az agynak, hogy hűha, meleg van. Ez a receptor az emésztőrendszerben is megtalálható. Amikor a kapsziacin a belekben kötődik ehhez a receptorhoz, egy anandamid nevű vegyianyagot termel. Kimutatták, hogy ez az anyag nyugtatja a belet, és segít megelőzni olyan betegségeket, mint a vastagbélgyulladás vagy a Cronh-betegség. A kapsziacin nyugtatja a gyomor-bél traktust is. A chili fogyasztása különösen előnyös olyan emberek számára, akiknél a családban már előfordultak emésztőrendszeri daganatos megbetegedések. 

Hogy mi a konklúzió? Van, aki csípősen szereti, de mások nem. 

Mielőtt elkezdenél mindenféle ételt chili pehellyel szórni, vedd figyelembe, hogy elsősorban a kiegyensúlyozott és egészséges ételekhez érdemes ragaszkodni. Túlzásba se ess a csípőssel, mert nagy dózisban gyomorégést és gyomorsavat okoz. A kapsziacin nem megoldás mindenre, de ha ügyesen használod a chilit és az erős paprikákat az ételeidhez, könnyen javadra fordíthatod az előnyeiket.

Hadarik Rita

Olvassátok el előző cikkünket egy chili termesztőről!

Ajánló