KezdőlapÉrdekességek10 őszi kerti munka, hogy szép legyen a virágoskerted

10 őszi kerti munka, hogy szép legyen a virágoskerted

A legtöbb kerttulajdonos örömmel tesz-vesz egész évben a kertjében és élvezi a munkája gyümölcsét, azt nem tagadhatjuk, hogy mindez sok és folyamatos erőfeszítést igényel. Ha egy egész évet nézünk, ijesztőnek tűnhet a kertészkedés. Éppen ezért érdemes havi feladatlistákat készíteni, hogy ne zsongjon a fejünk a végeláthatatlan feladatoktól, és mindig a leglényegesebbekre fókuszálhassunk.
 

Íme 10 egyszerű kerti munka az őszi felkészüléshez, hogy a hűvösebb idő beálltával is gyönyörködhess virágoskerted minden szegletében.
 
1# Gondozd a cserepes növényeket
Ahogy egyre gyakoribban az őszi esőzések, sokan elhanyagolják a cserepes virágok és növények automatikus öntözését, holott a hidratáltságnak biztosítja a hosszú virágzást. Az esővíz csak elszivárog a cserepek alján. A legjobb megoldás a heti egyszeri beáztatás, hogy a virágok földje nedves maradjon.
 
2# Tedd rendbe az évelő növényeket
Az évelő növények – különösen az lágyszőrű palástfű – rendbetétele nem csak a kert rendezett megjelenéséről gondoskodik, de megakadályozza, hogy magjaik elfoglalják az egész kertet.
 
3# Gyomlálj
A nyár végi ősz eleji gyomlálás kifizetődő lesz az egész év folyamán. Egyesek szerint a gyomlálás az egyik legegyszerűbb és legmegnyugtatóbb kerti munka, csak győződj meg arról, hogy minden gyomot gyökerestől húzz ki. Ellenkező esetben sok bosszúságot okozhat a későbbiekben.
 
4# Szedd le az elhalt rózsafejeket
A nyári színpompás rózsafejek elhervadása után ősszel is élvezheted ezeknek a csodás virágoknak a bódító illatát. Egyszerűen csak távolítsd el az elszáradt és elhalt rózsafejeket, ezzel arra ösztönzöd a bokrokat, hogy egy őszi virágba borulásba kezdjenek (természetesen ez fajtafüggő). Ezzel egyidejűleg csípd le azokat a leveleket is a rózsabokraidról, amiken fekete foltok (gomba) láthatók.
 
5# Szerezd be a virághagymákat
Augusztus végén szerezd be azokat a virághagymákat, amiket szeptember folyamán el szeretnél majd ültetni a virágoskertedben. Ha az ültetési szezon kellős közepén jut eszedbe a vásárlás, könnyen pórul járhatsz, ezért érdemes előre bekészletezni magad. Az egyik legnépszerűbb ősszel virágzó hagymás növény a krókusz a legjobban fák mellé ültetve néznek ki a legjobban.
 
6# Vágd le a sövényeket
Augusztusban, ahogy a tavasszal kikelt madárfiókák már kirepültek a fészkekből, nekiállhatsz a sövények kozmetikázásának is, hogy rendezett képet mutasson a kerted.
 
7# Tedd rendbe a kerti tavad
Ha van kerti tavad, vágd vissza a tó pusztulásnak indult növényeit, és szedd ki az elhullott és rothadó leveleket. Ha a nyári melegben elpárolgott a tó vizének egy része, esővízzel töltsd fel. Ezt követően fedd le egy hálóval a tavacska tetejét, hogy a lehulló falevelek ne essenek a vízbe, így elkerülheted a rothadó iszap kialakulását.
 
8# Vágd vissza a levendula bokrokat
Miután levirágzottak a levendulabokrok, vágj vissza belőlük 2-3 centit! A fás részeket azonban ne bolygasd meg, hogy a virág ne sérüljön és felkészülhessen a következő szezonra. Amennyiben még fiatal a levendulád (1 éves), hagyd megerősödni, mielőtt metszeni kezdenéd, tehát az első virágzás után még ne metszd meg.
 
9# Vágd vissza a gyógynövényeket
A gyógynövények visszavágása két célt is szolgál. Egyfelől ösztönzi a növekedést, másrészt megakadályozza, hogy magra fussanak, ami a következő évi termés ízét csökkentheti. A metélőhagymákat ültesd át cserepekbe, tedd az ablakpárkányra, hogy ősszel és télen is legyen friss zöldfűszered.
 
10# Töltsd ki az üres területeket későn virágzó növényekkel
Ha üres területek vannak a virágoskertedben, ültess a helyükre későn virágzó növényeket, például napfényvirágot, aminek a mesés narancssárga virágai élénkebbé varázsolják az őszi virágoskertet.

Hadarik Rita
 

Ajánló