KezdőlapAgrárvilágKiskertA muskátli kártevői - így védekezz ellenük

A muskátli kártevői – így védekezz ellenük

A vidám, számtalan színben pompázó kis- és nagyfejű muskátlik többnyire a problémamentes virágok közé tartoznak és nem igényelnek komoly gondozást. Ám a többi virághoz hasonlóan néha a muskátli is a kártevők áldozatává válik, rontva a szépségét és az egészségét.
 
A muskátli károsodásának árulkodó tünetei közé tartoznak a lyukas levelek, virágszirmok és rügyek, a virágzás elmaradása, az eltorzult vagy fekete ragacsos levelek.
 
A muskátli kártevői
 
A muskátlit néha a lepkék és a katicabogarak lárvái sújtják, a dohányhernyó a rügyeit szereti lakmározni, a rovarférgek pedig a virágszirmokkal szeretnek táplálkozni. De a muskátli – nem túl kellemes illata ellenére – olyan kártevőket is vonz, mint például a fehér legyek, a lisztbogarak, a zsizsik, a poloskák, az atkák, különféle pókok, csak hogy párat soroljunk a sok ’ellenség’ közül.
 
Fontos tehát, hogy megszabadítsuk ezeket a csodás virágokat a kártevőktől, hogy sokáig a teraszok és a párkányok színes díszei maradhassanak.

 
Természetes megoldások a muskátli kártevői ellen
 
A nagyobb rovarokat, például a zsizsiket és a hernyókat kézzel érdemes a muskátlikról eltávolítani. Ha van hozzá gusztusod, a szedéssel együtt a mutató és a hüvelykujjad egy mozdulatával véget vethetsz kártékony életüknek, de a szappanos víz is végez velük.
 
A dohánylárvák elleni küzdelem leghatékonyabb módja szintén a kézi szedés. A dohánylárvákat legkönnyebben alkonyatkor lehet találni, amikor a legaktívabbak. Keresd az apró fekete tüskékkel tarkított sárgászöld, rózsaszín vagy gesztenyebarna hernyókat.
 
Ha beltérben telelteted át a muskátlikat, tavasszal ültesd őket új virágföldbe, mert a lárvák áttelelhetnek a talajban.
 
Folyamatosan gyomláld a muskátlikat, mivel a gyomokról is könnyen a virágokra kerülhetnek a hernyók vagy más kártevők.
 
Egyes nedvszívó kártevőket (lisztbogár, levéltetű) úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a muskátlikról, ha a növényt közvetlen, de nem erős vízáram alá helyezed.

Hadarik Rita

Ajánló