KezdőlapÉrdekességekA kaukázusi medvetalp

A kaukázusi medvetalp

Hazánk egyik legveszélyesebb gyomnövénye a kaukázusi medvetalp ((Heracleum mantegazzianum). Egyszerű, nagyra növő, ártalmatlan, virágos növénynek látszik, pedig nagyon nem az. Könnyen beillik a mezei virágok sorába, semmi veszélyt jelző színe, illata nincs és könnyedén összetéveszthető más, veszélytelen növényekkel.

Ezt lehet tudni a kaukázusi medvetalpról

Nagyra növő, 2-5 m magas növényről van szó. Szára akár 10 cm vastag is lehet és apró szőrökkel borított. Levele összetett, a levéllemez osztott. Késő tavasztól nyár végéig virágzik. Virága fehér, ernyős virágzatú, sok kicsi, virág csomókban helyezkedik el. A termése 1 cm hosszú és ovális, lapos alakú. A magvak ősszel érnek be.

A zellerfélék családjába tartozó medvetalp hamar meghonosodott Európában is. Kaukázus vidékén, illetve Közép- Ázsiában őshonos eredetileg. Hozzánk dísznövényként került, majd villámgyorsan elszaporodott.

Kevésbé veszélyes, ismertebb fajtája a közönséges medvetalp, nálunk jóval gyakrabban fordul elő. Kevésbé mérgező, de nem veszélytelen. Kisebb, 1-3 méter magasra nő csak, viszont ugyan olyan a levele és a fehér virága is.

Hol található meg leginkább?

A kaukázusi medvetalp patakok, folyók, utak mentén, legelőkön, mezőgazdasági területeken, erdők mellett van jelen.

A kaukázusi medvetalppal való találkozás tünetei

Az emberi bőrrel érintkezve fejti ki mérgező hatását. A növény megérintése is elegendő, a finom szőröknek köszönhetően ahhoz, hogy kifejtse hatását. A fő hatóanyaga a furokumarin fényérzékennyé teszi a bőrt és égési sérülésekre emlékeztető hólyagok, nagyobb kiterjedésű szederjes foltok jelennek meg általa. A bőrön első körben kipirosodik, napfény hatására megég és hólyagosodni kezd, terjed szét. A hólyagok nagyon nehezen gyógyulnak, hegeket hagynak maguk után és sokszor maradandó károsodást. A növény érintése után akár 48-72 óra után is alakulhatnak ki bőrtünetek. Azonnal mossuk le az érintkező felületet szappanos, bő vízzel és mindig forduljunk orvoshoz! Szembe kerülve a növény leve vakságot is okozhat!

A mezőgazdaság számára is veszélyes faj

A mezőgazdaság számára is elég veszélyes növény, mivel erősen invazív faj. Az összes többi növényt kiszorítja az adott területről, ha esélye van a magokat eldobni, márpedig egy növény több százezer termést hozhat. Ráadásul igen ellenálló, ha kivágják a felső részét, azonnal újrahajt, és a gyomirtóknak is ellenálló. „Az  Európai és Földközi-tenger Melléki Növényvédelmi Szervezet (EPPO) a Heracleum mantegazzianum-ot, azaz a kaukázusi medvetalpat a legjelentősebb gazdasági kárt okozó, nemzetközi szinten kiemelt, inváziós gyomnövények között tartja számon.”

Ajánló