KezdőlapGasztronómiaTarts sütőtökös napot

Tarts sütőtökös napot

Bár még messze a november és az igazi sütőtökös időszak, érdemes már most betárazni tökös receptekből. A boltok polcain már fellelhető azért egy-egy fajta sütőtök, érdemes vásárolni és elkészíteni.

Sütőtökről, amit érdemes tudni

Amerika felfedezése után került Európába. Őshazája Közép-és Dél-Amerika trópusi vidéke, nálunk ennek ellenére is jól érzi magát és megterem. Nem annyira közkedvelt viszont, mint amennyire megérdemelné. Rengeteg vitamint tartalmaz és nagyon sok dologra jó. Többek között C-, A-, E-, és B2-vitamint, karotint, káliumot, magnéziumot, vasat tartalmaz, amiért érdemes fogyasztani, de rosttartalma is magas. Nem beszélve a magjáról, melyet kiszárítva vagy levét kisajtolva szintén érdemes rendszeresen felhasználni a táplálkozásban.

Ezért fogyaszd!

Látásjavításra, napozásra a karotin tartalma miatt, a szabad gyökök lekötésére az antioxidáns tartalma miatt érdemes enni. Vizelethajtó hatása is van. Szív és érrendszer működésére is jótékony hatással van. Rosttartalma pedig az optimális emésztés elérésére jó.

Fotó: pixabay.com

Sütőtökös receptek

Sütőtök leves

Ha sütőtökről van szó, akkor mindenkinek az egyszerű, ám nagyszerű és édes, sütőben sült tök jut eszébe vagy az abból készült leves. Bizony többféle formában is készíthető belőle leves. Lehet pikáns, édes vagy sűrű-tejszínes, sós változatban is. A mi verziónk sós.

Sütőben süsd meg a sütőtököket, kisebb kockákra vágva, kimagozva. Majd kapard le a héjáról, turmixold össze. Míg ez készül, kevés húsleves alaplét vagy vizet tegyél fel főni és egy-két kocka burgonyát, egy-két gerezd fokhagymát. Ha megpuhultak, mehet bele a sütőtök pürésítve. Fűszerezd sóval, borssal és az egyveleget ismét turmixold le. Kevés főzőtejszínnel bolondítsd meg. A forró levesre kitálaláskor reszelhetsz sajtot, tovább ízesítheted tökmagolajjal vagy oliva olajjal, esetleg bármilyen ízesített olaj fajtával. Kerülhet a tetejére még sült bacon vagy kolbászchips, leves gyöngy is.

Sütőtökös muffin

Hozzávalók: 250 gr sütőtök, 2 db tojás, 80 ml olívaolaj, 150 g finomliszt, 150 g cukor, fahéj ízlés szerint, 1 csomag sütőpor, kevés só

A sütőtököt kimagozzuk, kockákra vágva a sütőben elősütjük. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olíva olajat és a már kihűlt tök pürésített változatát. Egy másik tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót keverjük össze. Majd e kettőt. Muffin sütőben elosztjuk a tésztát és körülbelül 180-190 fokon, légkeveréses programon 20 perc alatt megsütjük, tűpróbáig.

Tökös-mákos rétes

Egy igazi hungarikum a tökös-mákos rétes. Faluhelyen még mindig gyakran készítik az idősek. A bevállalósabbak rétestésztát is nyújthatnak hozzá.

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg mák, 15 dkg cukor, 50 dkg tök, 3 evőkanál tejföl, ízlés szerint egy marék mazsola, 2 evőkanál búzadara a lapok megkenéséhez, 1 dl étolaj

A mákot ledaráljuk és összekeverjük a porcukorral. A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük, majd a mákhoz keverjük. Ízlés szerint mazsolát is tehetünk hozzá. A réteslapokat kiterítjük, majd vékonyan megkenjük olajjal. Utána kis búzadarával megszórjuk, majd ráhalmozzuk a tölteléket. Feltekerjük és egy kiolajozott, vagy kivajazott tepsibe tesszük, a tetejét pedig lekenjük olajjal és tejföllel. 180 fokos sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ajánló