KezdőlapAgrárvilágKiskertAz örökzöldek gondozása is fontos!

Az örökzöldek gondozása is fontos!

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy az örökzöld növények önellátóak télen, nyáron és nem is kell velük különösebben foglalkozni. Persze nincs velük sok munka, ez igaz. Viszont az örökzöld növényeknek is szükségük van gondoskodásra, locsolásra, még a kinti fáknak is, nem csak a dézsásoknak, mint minden növénynek! Te ne kövesd el ezt a hibát, hogy elhanyagolod az örökzöldjeidet!

Amit az örökzöldekről tudni lehet

Az „örökzöld” kifejezést az állandóan megújuló dolgok jellemzésére használhatjuk.  Épp ezért örökzöldeknek azokat a fákat, cserjéket vagy évelő lágy szárú növényeket nevezzük, melyek az év semelyik szakaszában sem hullajtják el leveleiket, mindig zöldek maradnak. Ilyenek a luc, a fenyő, tuja, ciprus, boróka, magyal, de a rododendron, magnólia, babérsom is például. Ezek a növények legtöbbször a tápanyagokban szegény talajt kedvelik, és ehhez is alkalmazkodnak életmódban.

Kint teleltessük vagy vigyük be?

Sem a dézsába ültetett, sem a fiatal egyedek nem károsodnak a havasabb, hideg teleken. Meglehetősen jól bírják a fagyokat. Viszont olykor felmerülhet bennünk, hogy ne vigyük-e be, ne tartsuk-e a lakásban inkább ezeketa növényeket? Semmiképp se! A nagy hőingadozás és a hirtelen fellépő túl meleg többet árthat a növényeknek, mint használ. Épp az ellenkezőjét érhetjük el a „segítségünkkel”.

Fotó: pixabay.com

Mégis hogyan gondolkodjunk az örökzöldjeink jólétéről?

Elsősorban locsoljuk őket, főként nyáron, a nagy melegben. Sok vizet fel tudnak ilyenkor venni. De télen se feledkezzünk meg erről. A megfagyott földből nem tudnak vizet felvenni, de ennek ellenére párologtatnak. Így fontos pótolni a nedvességet. Mindig tartsuk nedvesen az örökzöld növények földjét is. Főként fagymentes, enyhébb időben öntözzük meg bőségesen, hogy egészen a gyökerekig le tudjon jutni a folyadék.

Másodsorban az elszáradt, esetleg beteg faágakat, részeket vágjuk le. Illetve, ha sok hó esik, mindig ütögessük le gyengéden az ágakról, különben a nagy súlytól letörnek és a növény is elfeküdhet teljesen. Ha mindenáron takarni akarjuk őket, akkor csak jól szellőző, könnyű anyagot használjunk ehhez, lombot, szalmát, kéreget, fátyolfóliát.

Az örökzöldek meghálálják a gondoskodást azzal, hogy mindig szemet gyönyörködtető zöld színben fognak nekünk pompázni, és odacsalják a madárvilágot is szinte mindig, lakóhelyet biztosítva számukra.

Ajánló