KezdőlapAgrárvilágKiskertEzeket a növényeket vedd meg, ha sötét a lakásod!

Ezeket a növényeket vedd meg, ha sötét a lakásod!

Bizony nem mindig ideális körülményekkel kell számolnia annak, aki zöld növényeket szeretne az otthonába. Olykor az ablakok és a lakás maga is olyan fekvésű, hogy kevés napsütés éri. Vagy csak sötét sarkokban, zugokban fér el egy-egy szobanövény. És bizony a mesterséges fény nem elegendő a zöldeknek legtöbbször.

De van remény számukra is! A cikkben bemutatott két növény rendkívül jól bírja a kevesebb fényt és a félhomályt, a sötétséget! Ha őket választod, biztosan bírni fogják a kiképzést, sötét lakás esetén is!

Anyósnyelv

Az Anyósnyelv, más néven Szanszeviéria a sivatagi, száraz övi agavéfélék családjába tartozik. Szobai tigrislevél néven is ismert. Eredeti előfordulási területe Nyugat-Afrika trópusai. Többféle díszfajtája kapható.

Bizony a feledékeny emberek kedvenc növénye, hiszen rendkívül jól tűri a szárazságot és szinte kipusztíthatatlan. Túléli még a sötétséget is, a szárazság mellett. Épp ezért a kifejezetten félhomályos, sötét lakások remek kiegészítője. Ez mellett mutatós, nagyszerű dekoráció a lakásban. Ráadásul a levegőben lévő káros anyagok mennyiségét is csökkenti, kiszűri. Megköti a szén-dioxidot és oxigént termel. Nem kíván különösebb gondozást. Télen kéthavonta is elég meglocsolni és jól bírja a fűtésszezont, a lakások szárazabb levegőjét is.

Viszont óvatosan, ha gyermek, kutya, macska van a háznál! Enyhe mérgezést okozhat!

Fotó: pixabay.com

Zöldike

Zöldike, más néven Csokros vagy Csíkosinda szintén nagyon jól bírja a kiképzést! Dél-Afrika őserdeiben őshonos. Szintén roppant alkalmazkodó növényről van szó. Tökéletes szobanövény, könnyű kezelhetősége miatt. Hosszú ideig bírja a kevésbé ideális fényviszonyokat, a napfény hiányát. Hosszanti csíkjairól könnyű megismerni. Rendkívül szapora, szinte állandóan nevel új és új sarjakat, melyeket leválasztva új növényt ültethetünk. A szoba levegőjének tisztítására kíváló ez a kis növényke, rengeteg szén-dioxidot köt meg. Nyáron, a melegben bírja az öntözést, télen pedig kevesebb vízzel is beéri, és nem kér extra figyelmet, tápanyagot.

Amire figyelni kell, hogy fut mindenfelé, terjeszkedik. Olykor a cserepet is körbefonja teljesen, eltelíti. Ha szeretni fog nálad, rengeteg új növényre tehetsz szert.

Ajánló