KezdőlapAgrárvilágKiskertKöltöztesd be az otthonodba a tavaszt, a jácinttal!

Költöztesd be az otthonodba a tavaszt, a jácinttal!

A tavasz egyik legkedveltebb, legismertebb növénye a jácint. Ami érhető, hiszen a virága szépséges, mutatós, bárhová is tegyük, és még az illata is bódító. Rengeteg változatban, színben megtalálható, így üde színfoltja lehet a kertünknek, lakásunknak, mely a tavaszt idézi. Ráadásul kertbe kiültetve, de cserepes formában, kaspóban, de akár dézsában, lakásban is jól megél szinte az összes változata. Az emberek épp ezért, gyakran vásárolják cserépben Valentin napra, nőnapra, vagy akár anyák napjára is.

Amit tudni lehet róla

Hagymás, fagytűrő évelő növény, mely a spárgafélék családjába tartozik. Neve görög eredetű. Több kultúrában az újjászületést szimbolizálja. Földközi-tenger partvidékén és a Közel-Keleten, azaz Délnyugati-Ázsia, Libanon, Törökország és Szíria egyes vidékein őshonos növény. 3 fajt sorolnak a nemzettségbe. Ezekből csak a kerti vagy közönséges jácint (Hyacinthus orientalis) terjedt el ennyire. Ebből Hollandia közel 2000 fajtát nemesített.

Kinézete

A növény kistermetű. Levelei hosszúkásak, szálasak, húsosak. Virágai harangszerűek, sok apró fejből állnak, 20-40 cm magasak, füzérvirágzatnak nevezik és a színe igen változatos. Főként fehér, a lila szín jellemző, de nem ritka a rózsaszín, sárga sem. Ritkább a barack színű, a bordók és bíbor.  Hagymája erősen mérgező!

Így tartsd életben sokáig!

Könnyű a tartása. A jácint kifejezetten kedveli a napos és félárnyékos helyeket, a humuszban gazdag, lazább szerkezetű, jó vízelvezető talajt. Viszont a túlöntözést kerüljük, azt nem bírja, hamar elrothad a virághagymája. Ezért rendszeresen, többször locsoljuk kevés vízzel és leginkább alulról, hogy csak annyi vizet vegyen fel, ami kell neki. A tűző nap, a huzat, a fűtési szezonban a fűtőtest közelsége is okozhat gondot a növénynek. Hamarabb el is virágzik meleg környezetben, mint hűvösebb helyen. Nem igazán kedveli az állandó helyváltoztatást, így ne pakoljuk gyakran át.

Ha elvirágzott, akkor a besárgult növényi részeket távolítsuk el róla, de a leveleket ne és a következő évben újra kihajt majd. Sokan ekkor kidobják a levirágzott növényt, pedig a hagymája később újra nyílik majd, ha türelemmel kivárjuk. Csak 2-3 hónapos időszakot kell kiböjtölni, amíg a hagymát hideg helyre tesszük, hogy pihenni tudjon, majd újra hajtani kezd. De ki is ültethető a szabad földbe, ahol még hosszabb időt elélhet. Elültetni a szabadba leginkább ősszel érdemes, október környékén, mikor még nem fagyos a föld. A hagymákat csúcsukkal felfelé, egymástól 15 cm-es távolságba, és 10-15 cm mélységbe ültessük el.

Erre érdemes figyelni!

Fontos tudni, hogy a jácint hagymája nagyon mérgező, bőrirritációt is okozhat, ezért kisgyermekes, kisállatos családoknál és ültetés során körültekintően járjunk el.

Ajánló