KezdőlapKávé-világKrémes, lágy, de erős: skandináv tojásos kávé

Krémes, lágy, de erős: skandináv tojásos kávé

Az itthon kevésbé ismert, de Amerikában igen népszerű skandináv tojásos kávét otthon is könnyedén elkészítheted, ha egy különlegesebb kávéélményre vágysz.

 

Mi is az a tojásos kávé?

A tojásos kávéhoz bele kell törnünk egy nyers tojást a héjával együtt egy csészébe, őrölt kávéval össze kell kevernünk, és alacsony lángon meg kell főznünk a tűzhelyen. A tojás megtisztítja a kávét, így főzés után életed egyik leglágyabb csésze kávéját ihatod.

Akik ismerik a francia consommét, vagy más néven „tisztított”, derített erőlevest, tudják, hogy a tojásfehérje megtisztítja a folyadékot bármilyen szennyeződéstől (például zsiradékoktól). A consommé készítésekor tojásfehérjét kevernek össze nyers darált csirkével, amitől a leves zavaros lesz. Ahogy lassan fő, ez a keverék réteget képez az erőleves tetején, és vonzza magához a fehérjéket és zsiradékokat, így alatta képződik a tökéletesen megtisztított erőleves. A nyers tojásnak a svéd tojásos kávéban hasonló a szerepe.

 

Honnan származik a tojásos kávé?

Sok barista és kávészakértő ezt az italt „skandináv tojásos kávénak” vagy „svéd tojásos kávénak” hívja. Gondolhatnánk, hogy ez azt jelenti, hogy ez a fajta kávé Svédországból, Norvégiából vagy Dániából származik. A válasz igen és nem. Amit az amerikaiak skandináv tojásos kávénak hívnak, azt a kávészakértők szerint ebben a régióban nem is ismerik. A tojásos kávé eredete a 19. századi svéd bevándorlóktól származhat, akik Amerikába vihették magukkal a receptet. Skandináviában nagy múltja van a kávékészítésnek. Az 1800-as években a kávé drága volt, ezért sokan újrahasználták a zaccot, ami miatt a kávé piszkos és daraszerű lett. A tojás, a halbőr és az agancs mint fehérjében gazdag anyagok kerültek hozzáadásra a kávéhoz, ezt használták az ital tisztítására kifinomultabb szűrőmódszerek hiányában.

Fotó: piqsels.com

Sokan a skandináv nemzeteknek tulajdonítják a tojásos kávét, de különböző változatai máshol is megtalálhatóak, például Vietnámban. Az ottani tojásos kávé, a cà phê trung egy olyan kávét jelent, aminek a tetején a sűrített tej és a felvert tojásfehérje egy édes habréteget képez. Itthon is ez az ismertebb fajtája a tojásos kávénak.

 

Mit csinál pontosan a tojás a kávéval?

A tojás tényleg hatással van a kávé ízére és minőségére? Kávészakértők és baristák szerint egyértelműen igen. A tojás segíti elvenni a rosszul pörkölt kávé keserűségét és savasságát, mivel a tojásfehérje kitisztítja a kávét, így finomabb és tisztább csésze kávét kapunk. A tojáshéjak semlegesítik a savakat a kávéban, így nagy mértékben csökkentik az intenzitását. Az eredmény sokkal lágyabb és könnyebb a gyomornak, főleg, ha emésztési problémákkal küzdesz. Ha csak a tojássárgáját és a tojásfehérjét adod hozzá a kávédhoz, ugyanúgy megkapod a krémes, habos állagot, de a kávé savassága megmarad. A tojás nem ad koffeint a kávéhoz, azonban a tojás eltávolítja a kávé kesernyés ízét, így hosszabban tudod főzni az átlagosnál, vagyis több koffeint tudsz kinyerni a zaccból. Tökéletes, ha egy kis pluszlöketre van szükséged a napod elkezdéséhez.

 

A skandináv tojásos kávé receptje

Hozzávalók (egy adaghoz):

  • 3 ek. durvára őrölt kávé (ugyanolyan, amit például a french press kávéfőzőbe használsz)
  • 3 dl víz (a főzéshez)
  • 9 cl hideg víz
  • 1 tojás (sárgával, fehérjével és héjjal együtt)

Elkészítése:

  1. Öntsük a főzéshez való 3 dl vizet egy lábasba, közepes lángon kezdjük el főzni.
  2. A darált kávét öntsük egy tálba vagy bögrébe. Törjük bele az egész tojást (a héjával együtt). Addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll a tojás a zaccal.
  3. 30 másodpercre hagyjuk állni a tojásos-kávés keveréket.
  4. Amint a víz kezd felforrni, öntsük a keveréket a lábasba, és vegyük a lángot alacsonyra. Hagyjuk így körülbelül négy percig.
  5. Vegyük le a lábast a lángról, és hagyjuk egy percig állni.
  6. Adjuk hozzá a hideg vizet. Ettől a kávé és a tojás keveréke alulra fog süllyedni. Ha elsőre nem sikerül, egy kicsit több hideg vizet adjunk hozzá. Ha nem süllyed le, használjunk egy szűrőkanalat, amivel óvatosan kiemeljük a tojás-kávé egyveleg réteget.
  7. Az iható kávé ekkorra már a felszínre kell, hogy emelkedjen. Merítsd vagy öntsd keresztül egy szűrőn a kávécsészédbe.

TulipGarden Cafe / Marie Claire, Pantócsik Adrienn (forrás: Huffpost)

Ajánló