KezdőlapAgrárvilágKiskertTermészetesnek ható térelválasztók a kertben

Természetesnek ható térelválasztók a kertben

Szerettük volna, ha a kertünkben jól elkülöníthetőek a különböző zónák, emiatt nem csak térkővel, hanem egy kisebb kerítéssel is elválasztottuk az aktívan használt részt a füvesített területtől. Azonban amikor szóba került, hogy utóbbit részben megtöltjük virágokkal és gyümölcsbokrokkal, akkor felmerült a kérdés, hogyan is választhatnánk el ízlésesen a növényeket a gondozott gyeptől. Végül a süllyesztett ágyásszegélyek mellett döntöttünk, de megmutatom, milyen alternatívák közül válogathatsz még, ha te is éppen a kertedet tervezed.

Láthatatlan elválasztók

A gazok terjedését éppúgy nem könnyű megelőzni a kertben, mint azt, hogy a fű betörjön a virágok közé. Szerencsére manapság már sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, amikkel akár láthatatlan határt is szabhatunk a zónák közé. Ilyenek az ágyásszegélyek: létezik belőlük fém, műanyag, gumi, néhány centis és egészen magas, fémszínű, vagy éppen zöld…

Fotó: Pixabay

Ha szeretnél szinte láthatatlan választékot a kiskert és a fű közé, akkor érdemes olyan ágyásszegélyt választanod, amit viszonylag mélyre tudsz rejteni, és ami csak éppen kilóg a földből. Ennek köszönhetően a fűvel borított rész és a virágok között nem lesz feltűnő az átmenet, azonban konkrét határt szabhatsz a két zóna között. Itt sajnos kicsit macerásabb lehet a fűnyírás, de kárpótolhat, hogy a különféle gyepszegélyeknek köszönhetően bármilyen mintát kialakíthatsz: az egyenes vonalakon túl népszerűek a hullámok, de az ültetett virágok ívét is lekövetheted, így igazán természetes lesz a végeredmény.

Maradék térkő

A térkövezés során használt szegélyek meglehetősen sok munkát igényelnek, hiszen ezeket a megfelelő szögben, betonnal kell az előre ásott árokban elhelyezni. Ott, ahol nincs térkő a kertben, nem feltétlenül indokolt ez a gondos rögzítés. Azonban, ha a látvány tetszik és maradt néhány négyzetméternyi térkövetek, akkor a felhasználásukkal egységessé teheted a kert összképét. Ehhez csak annyi a teendőd, hogy a kiskert és a gyep közé akkora mélyedést ásol, amibe a térkövek tökéletesen belepasszolnak.

Fotó: Pixabay

Ha van lehetőséged a beton alap készítésére, akkor teljesen fix és masszív elválasztód lehet, de a legtöbb kiskertben az is tökéletesen megfelel, ha murvával felszórt alapra teszed a térköveket. Ezután csak annyi a dolgod, hogy a virágok felőli oldalt feltöltöd kavicsokkal, vagy akár mulccsal, földdel. Természetesen itt is több lehetőséged adódik a variációkra, hiszen készíthetsz dupla szegélyt, állíthatod függőlegesen, vagy akár vízszintesen is a térköveket, ahogy neked tetszik.

Térbeli elválasztók

Az egyik leglátványosabb módja a zónák elkülönítésének, ha nem csak síkban, hanem térben is gondolkozol – erre a magas ágyások a legmegfelelőbbek. A szinteltolásos kertekben eleve adottak ezek a lehetőségek, és érdemes is kihasználni, hogy a legtöbb zóna már adja magát – sokkal jobban jársz, ha nem akarsz mindenáron szembemenni a természet adta opciókkal.

Fotó: Pixabay

A vízszintes elrendezésű kertekben magas ágyásokkal tudod biztosítani ugyanezt a látványt. Ezek kialakításához általában már nem elegendő a házi barkácsolás, érdemesebb inkább szakértők segítéségét kérni. Ha mégis házilag szeretnéd kivitelezni a projektet, akkor zsalutéglákkal és betonvassal érdemes próbálkoznod. Kevésbé tartós alternatívákat kínálnák a fák és a különböző faládák. Emelt ágyás egyébként a kert bármelyik részébe készülhet, és csak a fantáziátok, pénztárcátok szabhat határt a kivitelezésnek.

Természetes térelválasztók

Ezeknek a többségét egyedül is könnyedén kialakíthatod, inkább az időfaktor az, ami közbeszólhat a tervezés során. Természetes térelválasztónak számít minden, amit a környezetedben természetes formájában megtalálsz: ilyenek a kövek, sziklák, a farönkök és a növények.

Fotó: Pixabay

A sövények, például a lehető legtökéletesebb térelválasztók, de talán még egyszerűbben bánhatsz a futónövényekkel, amennyiben pergolákra, mozgatható falakra futtatod őket. A rönkök és sziklakertek is szóba jöhetnek, amiket akár önállóan is könnyen megépíthetsz.

TulipGarden Cafe / bien.hu

Ajánló