KezdőlapKávé-világ10 tény a kávéról

10 tény a kávéról

Sok mindent tudunk már a kávéról. De tudjuk-e a, hogy mi a 10 legdurvább tény a kávéról?

Lehet egyik másik ismerős lehet számodra, de biztos vagyok benne van olyan közte, amit még eddig te sem tudtál.

A 10 legdurvább tény a kávéról:

  1. a kávé etióp felfedezésA kávét eredetileg ették: afrikai törzsek a kávébogyókat (a kávé fán terem, vörös bogyók formájában, melyekből szárítás és hámozás után nyerik ki a kávébabot) zsírral keverve fogyasztották, így nyerve energiát.
  2. A kávé élénkítő hatását állítólag etióp pásztorok fedezték fel, akiknek a kecskéi ugrálni és rohangálni kezdtek, miután ettek a kávéfa terméséből.
  3. A kávé népszerűsítésért nagyban felelős az iszlám, mely az alkohol fogyasztását tiltja, a kávéét viszont engedélyezi.
  4. A kávé a világ második legkelendőbb árucikke. Az első az olaj.
  5. 1675-ben Anglia akkori királya bezáratta a kávéházakat, mert úgy gondolta, hogy az ellenségei ezeken a helyeken tervezik a trónja megdöntését.
  6. A világ népességének 70 százaléka Arabica, a másik 30 pedig Robusta fajtájú kávét fogyaszt. Az Arabica enyhébb ízű és aromásabb fajta, a Robusta keserűbb, de 50 százalékkal több benne a koffein.
  7. Kávé pörköléseA kávébogyókat majdnem kétszáz fokon pörkölik – néhány perc után kipattannak, és duplájukra duzzadnak. Ezután néhány perccel még egyszer kipattannak, ekkor ér véget a pörkölés folyamata.
  8. Egy George Washington nevű férfi találta fel az instant kávét 1906-ban, de csupán névrokona a hasonló nevű amerikai elnöknek.
  9. Az eszpresszó nem egy kávéfajta, hanem az ital elkészítési módjára utaló elnevezés.
  10. Az “americano” elnevezés a második világháborúban harcoló amerikai katonák kávéfogyasztási szokásainak emlékét őrzi: vízzel hígítva itták az eszpresszót, hogy ne legyen annyira erős az íze.

Régóta tart a vita, hogy a reggeli kávé ártalmas-e az egészségre vagy inkább hasznot hajt a szervezetnek. A tudósok mostanra inkább azon a véleményen vannak, hogy a feketeleves igenis jót tesz, hiszen segíti az anyagcserét, tele van antioxidánsokkal, és a májra is kedvező hatással van.

kaverafel.hu

Ajánló