KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy készítsük fel a fűvel borított területet a száraz nyárra

Így készítsük fel a fűvel borított területet a száraz nyárra

A száraz nyár megviselheti a gyepet. Olvassa el itt, hogyan kerülheti el a hő és a szárazság okozta károkat a megfelelő gyepterület kialakításával és gondozásával.

A gyepterület száraz nyarakra való felkészítése legjobb esetben már a fű vetésével kezdődik. Hiszen aki szárazságtűrő pázsit- vagy gyepkeveréket választ, az hőségben és szárazságban hosszabb ideig rendelkezhet zöld fűtakaróval – és tovább várhat a pázsit vagy a gyep öntözésével.

Röviden összefoglalva: Így készítsük fel a fűvel borított területet a száraz nyarakra

  • szárazságtűrő, mélyen gyökerező gyepkeveréket válasszunk
  • A fűmagot tavasszal vagy ősszel vessük el
  • Az új gyepet hat hónapig alaposan öntözzük be
  • Rendszeresen és időben nyírjuk a füvet
  • Biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást

Melyik fűmagkeverék viseli el jobban a száraz nyarat?

A gyepterület kinézete a nyári szárazságban nem utolsósorban a felhasznált vetőmagtól függ. Enyhe klímájú szőlőtermő vidéken él? Homokos talaj van a kertben? Vagy többnyire a tűző napon van a fűvel borított terület? Ilyenkor a szárazságtűrő fűmagkeverék a megfelelő választás.

A minőségi fűmagkeverékekre az jellemző, hogy csak néhány különböző fűféléből állnak. Ezek kifejezetten a későbbi használati célnak megfelelően kiválasztott fajták, és – a szárazságtűrő gyepkeverék esetében – napos helyeket és hosszabb száraz időszakokat jól tűrő fűfélék.

Ma már sok gyártó alapkínálatában megtalálhatók a száraz nyarakra szánt fűmagkeverékek, melyek különösen szárazságtűrő fűfajokból állnak. A száraz talajokra szánt fűmagkeverék összeállításánál elsősorban nem a fűfajok szárazságtűrése a lényeges kiválasztási szempont, ennél sokkal fontosabb, hogy a gyökerek milyen mélységben tudják átszőni a talajt. A fűmagkeverékek általában olyan fűfélékből állnak, amelyek gyökerei akár 80 centiméter mélyre is lehatolnak a talajba.

Összehasonlításképpen: a hagyományos pázsitfűfélék gyökerei átlagosan mindössze 15 centiméter mélységig nőnek. A mélyre nyúló gyökerek rendkívül ellenállóvá teszik a füvet a szárazsággal szemben, mert a föld mélyebb rétegeiből is hozzá tudnak jutni a vízhez, így csapadék nélküli időszakban is képesek ellátni magukat vízzel. Ez minimálisra csökkenti az ápolási igényt, és egyben csökkenti a vízfogyasztás költségeit is a száraz nyarakon. Egy örvendetes mellékhatást is meg kell említenünk: Ha a fű szárazon jól növekszik, akkor a gyomokkal és a mohával szemben is ellenállóbb, melyek sajnos szeretnek megtelepedni a nyári szárazság miatt sérült gyepterületen keletkező foltokban.

Mikor alakítsuk ki a szárazságtűrő gyepterületet?

Bár a fűmagkeverékeket szinte egész évben lehet vetni, a kora őszi (szeptemberi) vagy a tavaszi (áprilisi) vetés ajánlott, különösen, ha száraz nyárra készülünk. Ekkor a fűmagok számára általában tökéletes feltételek állnak rendelkezésre, például tíz fok körüli talajhőmérséklet és elegendő nedvesség ahhoz, hogy gyorsan kicsírázzanak és erős gyökereket képezzenek. Ugyanakkor ezekkel a vetési időpontokkal még van elég idejük nyárig, hogy megerősödjenek. A fiatal növények különösen érzékenyek a szárazságra – a vízhiány gyorsan a növekedés leállásához vezethet, ami foltok keletkezését és a gyomok terjedését eredményezheti.

A gyepterület száraz nyárra való felkészítésének másik fontos feltétele a megfelelő talajelőkészítés: Amennyire csak lehetséges távolítsuk el a gyepterületről vetés előtt a gyomokat, a gyökérdarabokat és a köveket, és lazítsuk meg a talajt. Ezután egy széles gereblyével eltávolítható minden olyan talajegyenetlenség, ahol a víz összegyűlhet, így a felület szép egyenletesen elsimított lesz. Ezután a talajnak néhány napig pihennie kell a vetés megkezdése előtt. A homokos, alacsony humusztartalmú, de a nehéz agyagos talajokat is érdemes bőséges mennyiségű humusszal javítani – vagy motoros kapával dolgozhatunk a talajba szaküzletben kapható a gyepföldet, vagy használhatunk szitált zöld komposztot – mindkettő növeli a homokos talajok víztároló kapacitását, és megakadályozza, hogy az agyagos talajok felszíne szárazság esetén víztaszítóvá váljon. Utóbbi esetben a humusz mellett sok homokot is érdemes a talajba dolgozni, hogy áteresztőbbé váljanak, és a fű gyökerei a mélyebb rétegekbe is behatolhassanak.

Nagyon fontos gondozási feladat a szárazságtűrő gyep vetésekor az igazán rendszeres és alapos öntözés közvetlenül a vetés után – még ha első hallásra kissé paradoxnak is tűnik. Mert: A fű gyökerei csak akkor nőnek mélyre, ha a talaj is ennek megfelelően mélyen nedves. Ha viszont vetés után takarékosan öntözünk, akkor a víz, és vele együtt a fű gyökerei is a talaj felső rétegében maradnak. Érdemes tehát az elején többet rászánni, ahelyett, hogy takarékoskodnánk: A nyári szárazság idején többszörösen megtakaríthatjuk az elején kilocsolt vizet, ha a gyep telepítése utáni első hat hónapban nagylelkűek voltunk.

Ötlet: Aki az új gyep telepítésekor automata gyepöntözést is beépít, még az évszázad legszárazabb nyarára is felkészült. A modern öntözőrendszerek alkalmazáson keresztül időzíthetők és vezérelhetők, így Önnek nem kell vele aktívan foglalkoznia. Egyes készülékek talajnedvesség-érzékelőkkel párosíthatók, vagy akár az adott régió aktuális időjárási adatait is figyelembe veszik az öntözésnél.

Tippek a gyepek további ápolásához

A megfelelő időben végzett és rendszeres fűnyírás a száraz nyárra való felkészülés legfontosabb lépése. A telepítés utáni első fűnyírást akkor kell elvégezni, amikor a fű eléri a nyolc és tíz centiméter közötti magasságot. Az első fűnyíráskor öt-hat centiméterre állítsa be a vágási magasságot, ezután rendszeresen nyírhatja a gyepet négy-öt centiméteres magasságban. Alkalmazzon emellett szerves vagy szerves-ásványi eredetű, hosszú hatású műtrágyát, amely serkenti a fű elágazását, és így sűrű fűvel borított területet hoz létre.

Egyre több kertész válassza a mulcsozó fűnyírást a gyepterület gondozásakor, vagyis a nyesedéket a területen hagyja. A gyepnemezben lebomlik, humusszal gazdagítja a talajt, és biztosítja, hogy a gyepet alkotó füvek azonnal fel tudják venni a benne található tápanyagokat. Ezenkívül nem szabad alábecsülni a talajon maradó vékony növényi réteg által biztosított párolgás elleni védelmet sem. Ötlet: Használjon robotfűnyírót a mulcsozó fűnyíráshoz – mivel minden nap nyír, ezért csak kis mennyiségű anyagot oszt el a gyepen.

A gyepterület öntözése száraz nyarakon

Még a legjobb előkészítés sem használ, ha száraz nyáron teljesen öntözés nélkül hagyjuk a gyepterületet. Az öntözést már akkor kezdjük el, amikor a fű hervadtnak tűnik, nem pedig akkor, amikor a szárazság okozta károk már láthatók. Kánikulában és szárazságban is fontos, hogy ne túl gyakran, hanem alaposan öntözzünk. A fű gyökerei csak akkor nőnek mélyen a földbe, ha a víz mélyen átitatja a földet. Száraz nyáron a megfelelő időpont a gyep öntözésére a kora reggel vagy az este. A tájékozódáshoz: vízáteresztő homoktalajokon a gyep négyzetméterenként három-négy naponta 10-15 liter vizet igényel, az agyagos talajok vagy a magas agyagtartalmú talajok jobban tárolják a vizet, ezért hetente csak 15-20 literrel kell ellátni.

Ajánló