KezdőlapGasztronómiaLegyen helye a konyhában a spenótnak!

Legyen helye a konyhában a spenótnak!

A legtöbb ember messziről kerüli. Nem igazán mondhatjuk, hogy nagy népszerűségnek örvendő zöldség a spenót, pedig sokoldalúan felhasználható, és rendkívül vitamindús ételek készíthetőek belőle! Persze nem lehet mindenki Popeye, a mesefigura, akinek a kedvence a spenót. De egy jól elkészített spenótos étellel akár meg is győzhetjük az ellenkezőket! Világszerte ismert, elterjedt kultúrnövény és az egyik legegészségesebb is a salátafélék között a spenót, más néven paraj. Nem beszélve arról, hogy az egyik legkorábbi, friss zöldség is, melynek fogyasztása jól jöhet a hosszú tél után, a lemerült vitaminraktárak feltöltéséhez.

Egy kis paraj történelem

XVI. századi reneszánsz korszakban már ismertek, használták a spenótot. Közel-Keletről, valószínűleg az ősi Perzsiából származik, és onnan terjed el világszerte. Hazánkban Szikszai Fabricius Balázs említi először az 1590-s években megjelenő Nomenclaturájában a levélzöldséget.

Spenót kinézete, tudnivalók róla

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfajták családjába tartozó egynyári növény. Tulajdonképpen a mángold és a cékla is ugyanabba a családba tartozik, mint a spenót.

Akár 30 cm magasra is megnőhet. Levelei hosszúkás ovális formájúak vagy nyíl formájúak, és sötétzöldek. Termése tüskés felületű, 5–10 mm-es makkocska. Ebben találhatóak a magok. A 3–4 mm átmérőjű, sárgás nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek. A hímivarúak rövid, kocsányú álernyős virágzatot alkotnak.

Termesztése

Rendkívül könnyű termeszteni. Mérsékelt éghajlaton jól érzi magát. elővetemény után is vethető. Magját szeptember végén, és egész októberben elvethetjük, hogy kora tavasszal már szedhető legyen. Szezonja február végétől május végéig van. De kora tavasszal is vethető, magja, fiatal növénye nem érzékeny a fagyra. Vízigénye magas, viszont a magas hőmérsékletre érzékenyebb.

Ezért fogyaszd!

Tápanyagban gazdag élelmiszer, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magas az oxalát és nitráttartalma, viszont alacsony a kalóriatartalma. Ezért diétázóknak egyenesen ajánlott!

A-vitamint, B1 és B2-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, omega-3-zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, rézt, szelént, niacint tartalmaz. De flavonoid, karotinoid, klorofill tartalma is magas, illetve fehérje-, ásványi sókban is gazdag.

Tartalmaz a csontok épségéért felelős anyagokat, a látásért felelős vitamint, emésztést elősegítő élelmi rostokat, izomépítő fehérjéket, gyulladáscsökkentő anyagot, a pihentető alvást elősegítő triptofánt, véd a rendszeres fogyasztása a stressz, a szív- és érrendszeri problémák és a rák ellen is.

Így fogyaszd!

A spenót főzve és egyes fajták akár nyersen is fogyaszthatóak. Leszedve kényes zöldség, és nagyon hamar romlásnak indul. Az íze hasonló a mángoldhoz és a céklához. Enyhén kesernyés, és kissé sós főzve, nyersen pedig enyhe, kissé savanykás.

Amire figyelni kell, hogy a nem megfelelő élelmiszeripari feldolgozás következtében elveszítik a levelek színüket és állagukat, barnák és löttyedtek lesznek, ha túlfőzzük, túlpároljuk. Nyersen kiválóan illik különböző salátákba. Pár perces főzés után főzelékként, levesként, krémlevesként fogyasztható. A spenót turmixolva különböző levek alapanyaga lehet. Húsételek, tojásos ételek mellé köretként is hasznosítható. Húsok töltelékeként is remek, de tésztafélékhez is használhatjuk töltelékként, feltétként. Illetve olivaolajon vagy vajon megpárolva is ízletes.

Így tárod, hogy hosszasan friss maradjon!

Nem szabad megmosni a spenótot hosszas tárolás előtt, csak fogyasztáskor ajánlott. A leveleket egy műanyag zacskóba jó szorosan összetéve a hűtőszekrénybe kell tenni, akkor pár napig bírja.

Két pompás spenótos recept

Spenótos nokedli

Hozzávalók: Friss spenót, liszt, só, tojás, víz

A spenótot 1-2 percig sós vízben meg kell főzni, majd kiszedve némi víz hozzáadásával letumixolni. Ekkor mehet hozzá a só, a tojás és a liszt. Nokedli állagot kell, hogy kapjunk, melyet forró vízbe kell beleszaggatni. Köretként, különböző húsokhoz, pörköltekhez, szaftos húsokhoz ehető, de sajtszósszal, más ízesítésű szószokkal magában is fogyasztható.

Spenótos-fetás csirketekercs

Hozzávalók: csirkemellfilé, 20 dkg spenót levél, 40 g feta sajt, 1 ek olívaolaj, fűszerek

A csirkemellet vékonyra klopfoljuk, majd megsózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A spenótot forrásban lévő sós vízbe pár pillanatig főzzük. A lecsöpögtetett spenótot rátesszük a kiterített csirkemellre, majd rámorzsoljuk a feta sajtot is, megspricceljük olívaolajjal és feltekerjük. Után alufóliával bélelt tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben rövid idő, fél óra alatt, pirosra sütjük.

 

 

 

Ajánló