KezdőlapAgrárvilágÁllatNövényekkel a szúnyogok ellen

Növényekkel a szúnyogok ellen

Hogyan védekezzünk a levendulával és társaival

Az enyhe nyári éjszakákon szinte egyetlen állat sem vált ki olyan negatív gondolatokat, mint a szúnyog. A nyári hónapokban általában szúnyog elleni spray-vel és szúnyoghálóval próbáljuk megvédeni magunkat a viszkető csípésektől. Aki azonban a hálószoba ablakában, vagy a teraszon a megfelelő növényeket neveli, teljesen természetes módon védekezhet, és elűzheti a szúnyogokat.

A szúnyogok fajgazdagsága

Amikor szúnyogokról beszélünk, akkor általában a csípőszúnyogokra, vagy más néven valódi szúnyogokra gondolunk. A csípőszúnyogok az egész világon elterjedtek, nálunk pedig főleg a nyári hónapokban aktívak, Németországban körülbelül 50 faj repked a levegőben, Közép-Európában már több mint 100. Világszerte körülbelül 3500 valódi szúnyogfaj él. A szúnyogok a rovarok osztályába és a kétszárnyúak rendjébe tartoznak.

Élet a vízben

Bármennyire is különböznek egymástól a szúnyogok, egy dolog közös bennük: mindannyian szeretik a vizet. A szúnyogok nem élhetnek víz nélkül, mert teljes életciklusuk a vízhez kötődik. Általában álló vagy nyugodt vízre van szükségük a peték lerakásához. Csak néhány szúnyogfaj rakja a petéit folyó vízbe, mivel ott nehezebb az állatok fejlődése. A szúnyogok főként a következő helyeket keresik fel peterakás céljából:

  • tavakat
  • állóvizeket
  • esővíz tározókat
  • nagy eső után a tócsákat is
  • időszakosan elöntött területeket

Így nem meglepő, hogy a heves nyári zivatarok után időnként igazi szúnyoginvázió is előfordulhat. Amikor minden nedves, és a hőmérséklet ennek ellenére magas, a szúnyogok a lehető legjobban érzik magukat.

A petétől a kifejlett szúnyogig

Különösen a szúnyoglárváknak van szüksége nedves környezetre. Minden lárvastádiumban vízben élnek, és jól alkalmazkodnak az alacsony oxigéntartalmú körülményekhez. Lárvaként fejjel lefelé és a hátsó felükkel felfelé lebegnek a vízben. Miután elérik a bábállapotot, két légzőcsövet fejlesztenek. A báb a víz alatt marad, míg a csöveket a felszínre nyújtják, ezek látják el oxigénnel a növekvő szúnyogot.

Jó körülmények között mindössze legfeljebb tíz nap kell ahhoz, hogy a petéből szúnyog fejlődjön. A nőstények aztán több hetesek lesznek, és akár át is telelhetnek, míg a hímek meglehetősen gyorsan elpusztulnak. Ha a nyár meleg és párás, egy év alatt akár hét szúnyoggeneráció is felnőhet.

Melyik embereket szeretik különösen a szúnyogok?

Egyeseket valójában gyakrabban csípnek meg, mint másokat. Gyakran mondják: „Neked biztosan édes a véred.” De ennek semmi köze az édes vérhez vagy akár a cukortartalmú étrendhez. Már tudományosan bizonyított, hogy a szúnyogok jobban szeretik a „0” vércsoportúakat, mint más vércsoportú embereket. A kutatók a következő eredményekre jutottak:
* A „0” vércsoportnál kétszer akkora a valószínűsége a szúnyogcsípésnek, mint a „B” vércsoportnál.
* Az „A” vércsoport még kevésbé kedvelt.

A szúnyogok elűzése: Mi segít a kártevők ellen?

Ha azt szeretnénk, hogy kevesebb szúnyog legyen a kertben és így a házban vagy a lakásban is, akkor törekedjünk arra, hogy a kertben minél kevesebb nyitott, álló víz legyen. Ez persze nem mindig lehetséges – sőt sokszor nem is kívánatos, így a kertbarátok más módon is megvédhetik magukat a kis ellenségektől.
A szúnyogok nagyon érzékenyek a szagokra, ami fegyverként jól használható ellenük. Az állatok ugyanis nem minden illatot szeretnek, és bizonyos szagok segítségével akár el is űzhetők. Egyaránt szeretik az édes, virágos illatokat, és az emberi verejték szagát.
Enyhe nyári estéken ezért érdemes lemondani a parfümről vagy különösen az édes illatú samponokról és tusfürdőkről. Emellett különösen forró napokon vagy megerőltető fizikai munka után érdemes lefekvés előtt illatmentes szerekkel gyorsan lezuhanyozni. A szúnyogokat különösen vonzza a szén-dioxid, amelyet az emberek kilélegzenek, ezért is van szükség arra, hogy a szúnyogokat segédeszközökkel is elűzzük.

Mi vonzza a szúnyogokat?

A szúnyogoknak nincsen orruk, de a hátsó lábukon speciális érzékelők vannak, amelyek segítségével érzékelik például a szén-dioxidot, amelyet kilégzéskor bocsátunk ki. Ezenkívül a csápjaikon szagérzékelők is találhatók, amelyekkel az emberi verejték szagát érzékelik.

Minden ember bőrén más-más baktériumok élnek, amelyek izzadáskor megemésztik az izzadságunkat, amitől eltérő testszagok keletkeznek. Minden ember más szagot áraszt, és egyesek különösen csábítóak a szúnyogok számára. Egyelőre nincsenek kutatási eredmények azzal kapcsolatban, hogy milyen összetételűnek kell lennie egy testszagnak ahhoz, hogy különösen sok szúnyogot vonzzon. De egy dolog azonban világos: ha valaki sokat izzad, erősebb testszagot áraszt, és többet kell küzdenie a csípős szúnyogok ellen.

Ezek az illatok elűzik a szúnyogokat

Egyes növények olyan illatot bocsátanak ki, amelyet a szúnyogok kellemetlennek érzékelnek. Szerencsére a legtöbb ember szereti ezeket az illatokat, így a kertbarátok a megfelelő növényekkel nemcsak a szúnyogokat tudják elűzni, hanem maguknak is kellemes érzést tudnak biztosítani. A következő kerti növények tartják távol a szúnyogokat:
* levendula
* illatozó muskátli
* bazsalikom
* illatos macskamenta
* menta
* bársonyvirág
* körömvirág
* kakassarkantyú

Ha ezeket a növényeket figyelembe vesszük a kerti virágok következő tervezésekor, akkor a legtöbb esetben a következő nyáron nyugtunk lehet a kis kártevőktől.

A szúnyogok elűzése a növények erejével

A levendula és az illatozó muskátli képes erre

A levendula és az illatozó muskátli különösen erős páros a szúnyogok ellen. Az illatozó muskátli esetében különösen a citromillatú muskátlit érdemes választani – intenzív, friss, citromos illatuk szinte minden szúnyogot elriaszt! Télen a növényrajongók egyszerűen behozzák a kertből a citromillatú muskátlit, hogy megvédjék a hidegtől, a következő nyáron aztán ismét kitehető szúnyogriasztóként. Ha nagyon erős a szúnyoginvázió, akkor az is segíthet, ha a növény leveleit a bőrünkön szétdörzsöljük. Ez felerősíti a muskátli illatát, és a védelem a lehető legközelebb helyezkedik el a testhez.

A levendula illata nyugtató hatással van az emberi szervezetre. Akár szárítva, akár frissen, a szúnyogokat is elűzi, ezért tökéletes szúnyogriasztó. Nyáron a levendula könnyen növekszik és virágzik a teraszon, erkélyen vagy a kerti ágyásban. A déli növény érzékeny a hideg hónapokra – ennél a növénynél is fontos a megfelelő téli védelem.

Bazsalikom, menta és illatos macskamenta a szúnyogok ellen

A három fűszer- és gyógynövény nemcsak remek ízű, és tökéletes táplálék a méheknek, hanem a szúnyogokat is elriasztja, melyek egyáltalán nem szeretik ezeket az illatokat. Ez részben a növényekben található illóolajoknak köszönhető, amelyekkel ételeink és italaink ízesíthetők és egészségesek számunkra. Aki már dörzsölt szét az ujjai között mentát és macskamentát, az ismeri azt az intenzív illatot, amelyet akár egyetlen levél is áraszthat.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

Csak a nőstény szúnyogok csípnek, hogy vért tudjanak szívni, mert a szúnyogok nem táplálkoznak a gazdaszervezet vérével. A nőstény szúnyogoknak a vérben lévő fehérjékre inkább a peték termeléséhez van szükségük. Amikor a nőstény állat megcsípi az embert, nyálat fecskendez a bőrbe, ami gátolja a véralvadást, így a gazdaszervezet vére tovább marad folyékony, így a szúnyog jobban tud vért szívni. A szúnyognyálban található fehérjék okozzák a viszketést, a duzzanatot és a bőrpírt – és néha allergiás reakciókat is kiváltanak.

Színes virágok a szúnyogok ellen

A bársonyvirágot és a körömvirágot nagyon könnyű saját kezűleg nevelni, ugyanakkor a kertet és az erkélyt pillanatok alatt virágtengerré varázsolják, ami örömet okoz a kertbarátoknak, és elűzi a szúnyogokat.
A bársonyvirág ugyanúgy, mint a körömvirág, napos helyet igényel, és mindketten egynyáriak. A növények színspektruma a világossárgától az erős narancson át az erős karmazsinvörösig terjed – kerti növényként általában októberig virágoznak. A körömvirágok esetében az a praktikus, hogy a következő évi virágzásról saját maguk gondoskodnak. Ősszel elhullatják a magjaikat, majd tavasszal frissen hajtanak ki a földből.

A kakassarkantyú, mint titkos fegyver

A kakassarkantyú, botanikai nevén Plectranthus, nem feltétlenül ismert minden kertbarát számára, de egyesek szúnyogriasztó hatást tulajdonítanak a növénynek. Erkélynövényként és teraszon cserepes növényként egyaránt jól tartható. Nyáron az ideális hely a számára egy szellős és napos hely. A növényt azonban meg kell védenünk a rekkenő déli hőségtől – a levelek és virágok megégésének túl nagy a kockázata. A meleg nyári hónapokban fontos, hogy a növényt egyenletesen nedvesen tartsuk, elkerülve a pangó vizet. A kakassarkantyú legjobban az esővizet vagy a mészszegény csapvizet kedveli, amelyhez hetente egyszer érdemes egy kevés folyékony műtrágyát keverni. A kakassarkantyú fagyérzékeny, ezért érdemes védett, ideálisan 10-15 °C hőmérsékletű helyen átteleltetni.

gartenflora.de

Ajánló