KezdőlapAgrárvilágKiskertEzek a kártevők teszik tönkre a szobanövényeket!

Ezek a kártevők teszik tönkre a szobanövényeket!

A hidegebb hónapokban a szobanövények esetében könnyebb dolga van a kártevőknek. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ezért betegednek meg könnyebben a növények télen

Az őszi-téli szezonnak sajátságos veszélyei vannak, hiszen ezekben a hetekben több körülmény is alapvetően megváltozik. A fénymennyiség drasztikusan csökken, a fűtés miatt a hőmérséklet viszonylag magas lesz, a levegő páratartalma pedig alacsony értéket vesz fel. Az állandóan cirkuláló meleg levegő jobban szállítja, teríti a port, ez sem kedvez a növényeknek. Mindezen hatások miatt számos szobanövény legyengül, erőtlenné válik, amit a télen sok fajnál egyébként is időszerű nyugalmi időszak csak tovább fokoz. Ezáltal a kártevőknek könnyebb dolguk akad, vagyis nagyon fontos, hogy folyamatosan szemlézzük a cserepeseket, baj esetén azonosítsuk a betolakodót, és persze haladéktalanul kezdjük meg a kezelést! Lássunk három gyakran előforduló támadót!

Takácsatkák

A takácsatkák nem válogatósak, szinte bármilyen növényen megtelepednek. Észlelésüket nehezíti, hogy igencsak kicsik, méretük az egy millimétert sem éri el, ráadásul a levelek alsó felén telepednek meg, így hosszú ideig rejtve maradhatnak. A takácsatkák nyomára pókhálószerű szövedékük vezethet, illetve az, ha az adott növény levelén először halvány foltok jelennek meg, majd később összepöndörödnek, végül elszáradnak és lehullanak. A takácsatkák a növényi részek nedveit szívogatják, kifejezetten kedvelik a száraz, meleg környezetet, ezért a fűtött, téli lakásbelső ideális terep számukra. A védekezés ennek megfelelően egyszerű, mivel ezek az rovarok nem bírják a vizet, a nedves körülményeket, így a növények lezuhanyozásával, vizes permetezésével jellemzően nehézség nélkül elűzhetőek. Jelentősebb fertőzés esetén gazdaboltokban, kertészeti szaküzletekben kapható, kifejezetten takácsatkák ellen összeállított vegyszereket is be lehet vetni.

Gyapjastetű

A gyapjastetű a pajzstetű rokona, kinézete is hasonló, viszont a pajzsa, vagyis a hátrésze nem barnás, hanem szürkésfehér. A gyapjastetű is sokféle szobanövényen telepedhet meg, de elsősorban a kaktuszokat, a dracénát, a páfrányokat, a pálmákat veszi célba, de még az orchideákat is kedveli. Ez a rovar is a növényi nedvek szívogatásával jut táplálékhoz, a megtámadott példányok szárán és levelein telepszik meg, jelenlétét a levelek fonnyadása, sárgulása jelzi általában. A gyapjastetű károkozása kettős, a szívogatás negatív hatásai mellett azzal is bajt okoz, hogy ürüléket, ún. mézharmatot, vagyis ragacsos anyagot hagy maga után, ebben pedig gyakran telepszik meg penészgomba. A gyapjastetű ellen elsőként lemosással védekezhetünk, vagyis szivaccsal, nedves kendővel távolítsuk el a kártevőket, de vegyszeres kezelést is alkalmazhatunk. A gyapjastetvek elleni harc mindig könnyebb és rövidebb, ha a fertőzés korai szakaszában kezdjük meg a kezelést, ezért gyakran nézzük át növényeinket, hogy időben akcióba léphessünk!

Lisztecske

A lisztecske, bár neve alapján kedves lénynek tűnhet, mégsem kívánatos vendég a növények körül. Áldatlan tevékenységét elsősorban üvegházakban, fóliasátrakban végzi, ezt jelzi másik elnevezése is: üvegházi molytetű. Ez a 2-3 milliméteres, apró szárnyairól felismerhető rovar az előzőekhez hasonlóan a növényi nedveket fogyasztja, csapolja meg. Tevékenysége nem feltétlen okozza a megtámadott példány végét, ám tömeges megjelenésekor a növény pusztulását is előidézheti. Remekül érzi magát száraz, meleg helyiségekben, így a szobában is számítani lehet rá, főleg télen, fűtésidényben. A lisztecske étlapján kiemelt helyen szerepel a begónia, az azálea, a hibiszkusz, a krizantém, a kankalin, valamint általában célba veszi a mostani hetekben kiemelt slágernövénynek számító mikulásvirágot is. A védekezés egyszerűbb módszere a vizes permetezés, jelentősebb fertőzéskor a levelek fonákját szükséges kezelni vegyszeres permetszerrel, a kártevő ugyanis itt telepszik meg.

A téli szobanövény elhalások hátterében elsősorban nem a megjelenő kártevők vagy növénybetegségek állnak, a pusztulás indítóoka a leggyakrabban a növény leromlott állapota, legyengültsége. Ezért fontos, hogy benti kedvenceinket a téli időszakban megfelelően ellássuk, ideális körülményeket teremtsünk számukra, így a jó kondíciójukat megtartva könnyebben vehetik fel a küzdelmet a betegségekkel, kártevőkkel!

Megyeri Szabolcs, kertészmérnök

edenkert.hu

Ajánló