KezdőlapAgrárvilágKiskertGránátalma nevelése magról házilag: 5 tipp, amit érdemes megfogadni

Gránátalma nevelése magról házilag: 5 tipp, amit érdemes megfogadni

Hoztunk néhány egyszerű trükköt, hogyan neveljünk házilag magról gránátalmát!

 

Gránátalma hatása

A gránátalma nem tartalmaz sok kalóriát, illetve telített zsírokat, de nagyon gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.

  • Gazdag oldódó és oldhatatlan rostokkal, 4g/100 mg rostot tartalmaz (ami 12%-t képezi a napi ajánlott bevitelnek), nagyon jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, és megakadályozza a székrekedést. A gránátalma ajánlott olyan diétában, aminek a testsúly, illetve a koleszterin szint csökkentése a cél. A gránátalma rostjai, ha jelen vannak a mindennapi étrendben, akkor bizonyítottan segítenek a végbélrák elleni küzdelemben.
  • Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a gránátalmából kivont gyümölcslé tartalmaz punicalagint és polifenol anitoxidánst. A punicalagin lecsökkenti a szívbetegségek előfordulását azáltal, hogy megköti, illetve semlegesíti a szabad gyököket.

 

Gránátalma: dézsában vagy a kertben is nevelhető

A gránátalma akár 2-3 méter magasra is megnőhet. Bár itthon nem mindig hoz termést, mégis érdemes tartásával fáradozni, mert nagyon szép látványt nyújt. Kisebb erkélyekre vagy teraszra a törpe fajtát érdemes választani (Punica granatum ‘Nana’), amelyek 1-1,5 méteresre nőnek meg. Szoliterként (magányosan) vagy dézsás növényként is nevelhetjük. Bár van olyan fajta, amely itthon is bőséges termést hoz.

Fotó: Molnárné Margó / Facebook

 

Gránátalma nevelése magról

Ha nagyon ízlett a gránátalma, akkor megpróbálkozhatunk a magról nevelni egyet magunknak.

grntalma_nevelse_grntalma_mag

  1. Télen kezdjük el a palántanevelést. A magoknak időre van szükségük a csírázáshoz, és a palántákat meg kell edzeni, mielőtt elültetnéd őket.
  2. Tisztítsuk meg a magokat, majd hagyjuk őket egy-két napig száradni, mielőtt elvetnénk őket.
  3. Használjunk magvető keveréket. A gránátalmamagokat ültessük laza, jó vízelvezetésű földkeverékbe, körülbelül 2-3 centi mélyen. A föld lazításához használhatunk perlitet vagy kókuszrostot is. Tegyük a magot meleg, napos helyre, és tartsuk nedvesen. Körülbelül három-négy hétre van szükségük a csírázáshoz, bár nem ritka, hogy rövidebb idő alatt is kicsíráznak.
  4. Amint a fagy elmúlt, és szép tavaszias lesz az idő, megkezdődhet a palánták edzésre. A palántáit naponta néhány órára vigyük ki a szabadba. Tartsuk őket meleg, védett és napos helyen. És mindenképpen hozzuk be őket éjszakára.
  5. 2-3 hét múlva elültethetjük a gránátalma palántákat. Válasszunk napos helyet. Egy napfényes, szélvédett hely ideális a gránátalmafának, de egy kis árnyékot elviselnek..

 

Gránátalmafa ültetése: mire érdemes figyelni?

Harcz Endre, aki itthon többek között a gránátalma termesztésével foglalkozik, egy posztjában az alábbiakat javasolta:

„A gránátalma egyébként elég igénytelen növény, a talaj mindegy neki, első években sokat kell öntözni, aztán később elég jól bírja a szárazságot. -18,-19 fokig bírja a hideget.
Érdemes házfalhoz közel ültetni, mert a házfal által tárolt hő 5 fokot is számít a komoly téli a hidegekben, így egy keményebb télen sem fog elfagyni. Nyilván előfordulhat, hogy elfagy a bokor egy hidegebb télen, de tőről kihajtva hamar meg tud újulni.” – olvasható a szakember posztjában.

TulipGarden Cafe / edenkert.hu

Ajánló