KezdőlapAgrárvilágKiskertEzek a növényeket szaporíthatók dugványozással!

Ezek a növényeket szaporíthatók dugványozással!

Ezzel az egyszerű módszerrel saját magunk is szaporíthatjuk kedvenc díszcserjéinket és félfás fűszer növényeinket. Lépésről-lépésre mutatjuk a dugványozást.

Fás szárú növények szaporítása

A dugványozás nem olyan bonyolult, csak egy kis rutint igénylő feladattal ingyen szaporíthatjuk egyes díszbokrainkat és egyes fásszárú fűszernövényeinket. Igazán költséghatékony szaporítási mód, amivel pótolhatjuk elöregedett bokrainkat vagy akár megajándékozhatjuk barátainkat is egy általunk szaporított egyeddel.

Mire lesz szükségünk?

  • egy egészséges anyatőre
  • éles metszőollóra és késre
  • jó minőségű komposztra vagy virágföldre
  • kb. 7 cm cserepekre
  • vékony rudakra és műanyag zacskókra

A kiszemelt növényről válasszunk egy erős, abban az évben fejlődött hajtást, ami aztán gyors gyökérnövekedésre serkenthető.

A végleges dugvány ne legyen hosszabb, mint 10 cm. Egy éles késsel vágjuk le a hajtás alsó leveleit, és éles késsel vágjunk egy ferde metszlapot közvetlenül a levélelágazódás alatt.

Csökkentsük a párologtató levélfelületet – felezzük meg a maradék leveleket is

Elősegíthetjük a gyökeresedést, ha a hajtás végét gyökereztető hormonba mártjuk. Enélkül is megeredhet növényünk, de ez gyorsítja a folyamatot.

Dugjuk 2-3 cm mélyen nedves, laza virágföldbe a dugványt

Pálcickákból és műamyag fóliából készítsünk mini fóliaházat a dugványnak. Tegyük meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre a cserepet és figyeljük a fejleményeket.

Félfás dugványozással könnyen szaporítható növények

edenkert.hu

Ajánló