KezdőlapPraktikák7 növény, ami távol tartja a legyeket: fűszernövény, virág és fa is...

7 növény, ami távol tartja a legyeket: fűszernövény, virág és fa is van köztük

A legyek kellemetlen betolakodók, de szerencsére természetesen is tehetsz ellenük.

Melegben nem lehet mellőzni a szellőztetést, így elkerülhetetlen, hogy a kinti élővilág valamilyen szinten bejusson a háztartás falai közé. Ha a veszélytelenebb rovarokkal nincs is baj, a legyek elleni védekezésre érdemes odafigyelni, hiszen számos kórokozó terjesztői lehetnek.

Miközben mindenre rászállnak, megfertőzhetik az ételeket, az állandó zümmögésük pedig igencsak kellemetlen.

 

Nincs szükség vegyszeres megoldásokra

Ha azonnali védekezésre van szükség, természetesen a vegyszeres rovarirtók jutnak először az ember eszébe, de saját és környezeted egészségének érdekében is érdemes ezt az opciót kerülni, és pár természetes légyűző megoldást fontolóra venni. Ebben bizonyos növények nagy segítségedre lehetnek. Csak tartsd őket olyan helyen, ahonnan illatuk jól belengi a lakást. Ha illatukat nem érzed elég erősnek,használhatod a legtöbbet illóolaj formájában is.

Bazsalikom

Zsuzsa képe a Pixabay -en.

Frissen és szárítva is hatásos légyűző. Egyike azon növényeknek, amik édes illatot árasztva tartják távol a nem kívánt, szárnyas betolakodókat. Olcsó megoldás, a növény szinte bárhol beszerezhető. Amellett, hogy rovarok elűzésére is használhatod, friss bazsalikomforrásod is háztájékon lesz. Virágzó szárai letörésével szaporítani is könnyű.

 

Rozmaring

Hans képe a Pixabay -en.

A szép és aromás növény a legyek és szúnyogok távol tartásában is segítségedre lehet. Könnyen beszerezhető és termeszthető, kertben és cserépben is jól érzi magát. Tedd az ablakba, és időnként morzsolgasd meg, hogy erősebb legyen a szaga.

 

Fehér üröm (abszintüröm)

Készítette: Eddideigel – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2821789

Könnyen termeszthető növény. Gyantája természetes rovarirtó. Ha a növény levelét frissen lecsípve bekened az ablakkeretet, távol tarthatod a legyeket. Számos ital fűszerezésére használták, de sok országban betiltották kellemetlen mellékhatásai miatt. Külső használata veszélytelen, de minden más módon való felhasználása előtt érdemes orvossal konzultálni.

 

Gilisztaűző varádics

Hans képe a Pixabay -en.

Az őszirózsafélék családjába tartozó növény virága kámforos, fűszeres illatú. Erős illóolaj-, gyanta- és keserűanyag-tartalma miatt rovarűzésre rendkívül alkalmas, legyek és egyéb repülő ízeltlábúak távol tartása mellett hangyák ellen is szokták használni. Vázába téve mehet az ablakba, hangyák ellen pedig a levelével átkenheted az útvonalukat.

 

Citronella

Bishnu Sarangi képe a Pixabay -en.

A a perjefélék családjába tartozik. Sokan keverik a citromfűvel, mivel a citronellát angol fordításban „lemongrass”-nak nevezik. Cserépben és kertbe kiültetve is jól érzi magát. Levelei erős citromillatának köszönhetően tartja távol a nem kívánatos legyeket, rovarokat, tartasd az ablakban, néha sodorgasd át a levelét.

 

Eukaliptusz

Mivel az eukaliptusz faféle, érdemes olyan fajtát választani, ami cserépben is jól érzi magát. Önmagában is erős illata segítségével tartja távol magától a legyeket és a rovarokat. Illóolaját vízzel elegyítve, sprét is készíthetsz belőle.

 

Bársonyvirág (büdöske)

Elstef képe a Pixabay -en.

Az őszirózsafélék családjába tartozik. Finom tapintású virágaihoz erős, csípős szag társul, ami segít a legyeket, szúnyogokat, sőt kisebb rágcsálókat is távol tartani. Az ablak elé, a balkonládába ültetve hatékonyan űzi el a legyeket.

TulipGarden Cafe / Femina

Ajánló