KezdőlapAgrárvilágKiskert3 növény, amit ősszel meg kell metszeni

3 növény, amit ősszel meg kell metszeni

A megfelelő időben történő szakszerű visszametszés a legtöbb növény gondozásának fontos része: ez a művelet nemcsak erősíti és formálja a növényeket, hanem fajától függően a virágzást és a terméshozamot is javítja –  írjamein schöner Garten német kertészeti portál. A továbbiakban ezért bemutatunk három olyan növényt, amelynél ősszel érdemes elővenni a metszőollót, és tippeket adunk, hogyan lehet profi módon metszeni.

 

Diófa

A diófa (Juglans regia) esetében a hobbikertészeknek alapvetően nem kell rendszeresen a metszőollóhoz nyúlniuk. Szükség esetén azonban szeptemberben vagy októberben ritkíthatjuk a fa szétterülő koronáját. Ennek során vágjuk le a túl nagy, befelé növekvő ágakat, a sérült, beteg ágakat, valamint a fa központi hajtásával versengő hajtásokat. Ha máskor metsszük meg a diót, több napon keresztül a nedve lecsöpög a vágási felületről. Az ok: a dió az egyik erősen nedvedző fa.

Fotó: Silvia / Pixabay

A diótulajdonosok tudják, hogy a fák idővel lenyűgöző méretűre nőnek. Metszéssel hosszú távon nem korlátozhatjuk a növekedésüket. Ezért előre válasszunk olyan helyet a kertben, ahol elegendő hely van. Tipp: Ha mindig egy ágvilla fölött vágjuk le a hajtásokat, megakadályozzuk a bozontos, seprűszerű új hajtások kialakulását.

 

Áfonya

Az áfonya vagy fekete áfonya félék közé tartozik mind az őshonos vadáfonya (Vaccinium myrtillus), mind az amerikai áfonyából (Vaccinium corymbosum) nemesített termesztett áfonya. Az erdei áfonyával ellentétben az utóbbi magasabbra nő, húsa kék helyett fehér. Időnként metszeni kell őket, hogy javítsuk a terméshozamot. A termesztett áfonya a legszebb termést az egyéves vesszőkön hozza. Az erdei áfonya viszont apró bogyókat terem, ezért ezt a fajtát érdemes nőni hagyni.

Fotó: Сергей Шабанов / Pixabay

Mivel a gyümölcstermés idővel gyengül, és az idősebb hajtásokon csak viszonylag kicsi és savanyú bogyók nőnek, legkésőbb a negyedik évtől érdemes metszeni a növényeket a kertben. Erre az ideális időpont az október, mivel az áfonya már nyugalmi fázisban van, de még nincsenek erős fagyok. Ha később történik a metszés, fennáll a veszélye annak, hogy a frissen vágott hajtások visszafagynak – a téli vagy tavaszi metszés késlelteti az áfonya kihajtását. A következőképpen kell a metszést végezni: távolítsuk el az összes befelé nőtt vagy egymást keresztező ágat. Ezenkívül rövidítsük le a letermett hajtásvégeket, és vágjuk vissza az összes régi hajtást – ezek felismerhetők a fás, szürkésbarna kéregről – a talajhoz közel. A metszés után öt-nyolc fiatal, sima, zöld kérgű hajtásnak kell maradnia.

 

Őszi málna

Ha málna (Rubus idaeus) van a kertben, vágjuk le a letermett vesszőket a talaj közelében. Ezzel teret adunk a növény új hajtásai számára. Ráadásul ezek a vesszők úgyis elhalnának. Az őszi és a nyári málna metszése között azonban vannak finom különbségek: A nyári málnánál az idei év termést nem hozó vesszőit ősszel meghagyjuk – ezek jövőre fognak virágozni.

Fotó: 777pit / Pixabay

Ezzel szemben az őszi málnánál a betakarítás után ősszel minden vesszőt levágunk a talaj közelében, és a következő évben hagyjuk, hogy az új hajtások virágot és gyümölcsöt képezzenek. A málna általában erős növekedéséről ismert. Tippünk: már az elején tegyünk támaszrendszert az elültetett málna mellé, például drótrácsot, és rögzítsük hozzá a hajtásokat, hogy kordában tartsuk a hosszú vesszőket.

TulipGarden Cafe / mein schöner Garten

Ajánló