KezdőlapÉrdekességekVirághagymák ültetése: A 3 legnagyobb hiba

Virághagymák ültetése: A 3 legnagyobb hiba

A hagymás virágokat viszonylag könnyű termeszteni, de azért vannak szabályok, amelyeket az ültetéskor be kell tartani. Ez a három hiba nagyon gyakran előfordul – írják a mein schöner Garten német kertészeti portálon.

A hagymás és gumós növények valójában könnyen termeszthetők, és kevés gondozást igényelnek. Csak bedugjuk a hagymákat a földbe, és várunk? Ez nem elég. Mert az ültetésnél is elkövethetünk néhány hibát. Azért, hogy ez Önnel ne forduljon elő, és jövő tavasszal pompás virágokban gyönyörködhessen, itt összefoglaltuk a három legnagyobb hibát. Előzetesen egy tipp: Virághagymák vásárlásakor ügyeljen arra, hogy jó minőségű és friss termékeket vásároljon. Ha a hagyma már félig kiszáradt, akkor nem sok örömet fognak okozni. A puha vagy már csírázó hagymákat sem érdemes megvenni.

 

1. hiba: Túl korán ültetjük el a virághagymákat

Az ősz a tavasszal virágzó hagymás virágok, például tulipánok, nárciszok és krókuszok klasszikus ültetési ideje. Az ok: a talaj már kellően nedves, ugyanakkor még van benne némi maradékhő a nyárból – ez ideális feltételeket jelent a tél előtti megfelelő gyökeresedéshez és a hagymák hajtásvégeinek kihajtásához. De legyünk óvatosak: gyakori, hogy szeptemberben már nagy mennyiségben kínálják a virághagymákat a kertészeti és a bevásárló központok, ennek ellenére ne tegyük túl korán a hagymákat a földbe, mert egyes fajok nem viselik jól, ha a föld még túl meleg. Különösen a hűvösebb vidékekről származó hagymás virágokat, például nárciszokat és a kockásliliomokat nem érdemes október előtt elültetni. A későbbi ültetési időpont a tulipánok esetében is hasznosnak bizonyul: minél korábban ülteti el őket, annál nagyobb a szürkepenész fertőzés kockázata. A magas íriszfajták ültetésével még a novembert is jobb megvárni. Ha enyhe időben túl korán ültetjük el őket, akkor előfordulhat, hogy még a tél előtt kihajthatnak.

Sonja képe a Pixabay -en.

 

2. hiba: Nem öntözzük megfelelően a virághagymákat

Az erős gyökerek kialakításához a hagymás virágoknak elegendő talajnedvességre van szükségük. Főleg a száraz nyár és a kora őszi kevés csapadék után nem érdemes megfeledkezni az ültetés utáni alapos öntözésről. Ha az ősz is száraz, akkor az első négy-hat hétben többször is alaposan meg kell öntözni a hagymákat. Fontos: A hagymás virágok nem szeretik a pangó vizet. Ezért, különösen nehéz agyagos talajokon, az ültetési lyuk aljára vízelvezető rétegként tegyünk homokot.

 

3. hiba: A virághagymák helytelen csoportosítása

Az évelő vagy fás szárú növényekhez hasonlóan a hagymás virágok esetében is be kell tartani a megfelelő ültetési távolságokat, hogy a növények jól fejlődhessenek. Alapszabályként a következőt érdemes betartani: körülbelül nyolc centiméter távolságot kell hagyni a nagy hagymák és gumók között, és legalább két-öt centimétert a kisebbek között. A hagymák száma is döntő, hogy jövő tavasszal ne érezzünk csalódást.

Kerstin Riemer képe a Pixabay -en.

Egy fontos tervezési szabály: minél kisebbek a virágok, annál nagyobbak legyenek a növénycsoportok. Ha kevés a hagyma, a kis virágok teljesen elvesznek az ágyásban. Még a nagy díszhagymákat (Allium fajok) is legalább hármas csoportban ültetik. Az olyan kis hagymáknál, mint a csillagvirág (Scilla) vagy a kerti sáfrány (Crocus), legalább 20-30, vagy ennél több legyen, hogy szép színfoltot képezzenek. A tulipánokat és a nárciszokat legalább ötfős csoportokban, de még jobb, ha tízes csoportokban ültetjük.

TulipGarden Cafe / mein schöner Garten, Verena Schmidt

Ajánló