KezdőlapAgrárvilágKiskertÚj pázsit telepítése: a tökéletes eredményhez vezető 7 lépés

Új pázsit telepítése: a tökéletes eredményhez vezető 7 lépés

Aki az új fűfelület telepítésével tervszerűen halad, a megfelelő időben kezdi el a vetést és megfelelően előkészíti a talajt, már hat-nyolc hét után tökéletes eredményre számíthat. Itt megmutatjuk, hogyan lehet a frissen vetett füvet néhány lépéssel erős gyökerekkel rendelkező zöld gyepszőnyeggé varázsolni, írják a mein-schoener-garten.de-n.

 

1. Válasszuk ki az optimális időpontot az új pázsit telepítésére!

A legjobb, ha áprilisra vagy májusra tervezi az új pázsit kialakítását – addigra már kicsit felmelegszik a talaj, így a magok gyorsan kikelnek és a fű lendületesen növekszik. Egy másik kedvező időszak az új pázsit telepítésére az augusztus végétől szeptember végéig terjedő időszak. Ekkor éppen megfelelően enyhe hőmérséklet van, és általában elegendő a csapadék is. Bár a fűmagok kibírják a száraz időszakokat, a csírázás után már nem szabad kiszáradniuk. A nyár közepe ezért meglehetősen kedvezőtlen időszak az új gyep telepítésére – hacsak nem naponta öntözzük a területet.

 

2. A talaj előkészítése az új pázsithoz!

A fűmagok vetése előtt elő kell készíteni a talajt, ez a legfontosabb lépés az új fűfelület kialakításakor. Először el kell távolítani a régi fűréteg gyökereit. A régi gyepet érdemes sekélyen kiszedni és kézzel beásni, vagy máshol a kertben komposztálni. Ha a meglévő fűfelületet egyszerűen motoros kapával távolítjuk el, akkor az a probléma merül fel, hogy az egyes fűcsomók folyamatosan a felszínre kerülnek, amikor a gereblyével egyengetjük a talajt. Az ásóval vagy motoros kapával történő mélyebb lazítás után szükség esetén először kultivátorral megmunkálhatjuk a talajt a nagyobb hantok felaprítása érdekében. Ezután egyengessük el a talajt egy széles fa gereblyével, és távolítsuk el az összes nagyobb követ és gyökeret.

Új gyep telepítése előtt a területet meg kell tisztítani a gyökerektől és a kövektől. Fotó: MSG/Folkert Siemens

Kötött, agyagos talajokon a jobb vízelvezetés érdekében terítsünk el egy körülbelül öt centiméter vastagságú homokréteget – így lényegesen kevesebb problémánk lesz a későbbiekben a gyepből eltávolítandó mohával. Tipp: Miután durván elegyengettük a felületet, érdemes a talajt a gyephengerrel előtömöríteni – így könnyebben láthatók a megmaradt kiemelkedő részek és mélyedések, amelyeket aztán a második lépésben újra el lehet egyengetni a gereblyével vagy egy kézi egyengető kerettel.

 

3. Hagyjuk pihenni a talajt néhány napig!

Miután befejeztük a talaj előkészítését, hagyjuk legfeljebb egy hétig ülepedni a talajt. Ezalatt a nagyobb üregek eltűnnek, és már nem süllyed olyan mélyen, amikor a felszínén járunk. Ha ezalatt a gyomok egy része ismét kicsírázik, akkor kapával távolítsuk el őket anélkül, hogy túlzottan fellazítanánk a talajt. Ezután készen áll a terület a gyepvetésre vagy a gyeptégla lerakására.

 

4. Használjunk minőségi fűmagot!

Aki új pázsit telepítésénél a jó minőségű vetőmagokra támaszkodik, az érezni fogja a különbséget: a fűmagkeverékek minőségében nagy különbségek mutatkoznak. Az ajánlott vetőmagkeverékeken az RSM jelzés szerepel, ami a minőségi előírásoknak megfelelő magkeverék rövidítése. Gondosan válogatott fűfajtákat tartalmaznak, amelyek jellemzői pontosan a tervezett használathoz illeszkednek. Olyan fűmagkeverékek, mint pl. a „Berliner Tiergarten”, nem optimális pázsit kialakításához. Olcsó takarmányfüveket tartalmaznak, amelyek gyorsan nőnek, és nem képeznek sűrű gyeptakarót. Ne aggódjunk, hogy az új pázsit lassan csírázik és növekszik – ez a kiváló minőségű magkeverékek minőségi jellemzője.

 

5. Egyenletesen szórjuk ki a fűmagokat!

A fűmagok vetése előtt várjunk meg egy szélcsendes, száraz napot, és enyhén érdesítsük újra a területet gereblyével. Öntsük a fűmagokat egy tálba vagy kis vödörbe, és egyenletes karlendítéssel szórjuk szét. Nagyobb területeken nagy segítség a szórógép, amit kertészeti központokból is kölcsönözhetünk.

 

6. Tömörítse a talajt hengerrel!

A fűmag jobban nő, ha vetés után hengerrel tömörítjük. Fotó: MSG/Folkert Siemens

Vetés után tömörítsük a területet hosszában és keresztben hengerrel. Ily módon a talaj újra összetömörül, és a magvak tökéletesen érintkeznek a talajjal. Figyelem: Ha a talaj nagyon nedves vagy teljesen átitatódott vízzel, akkor várjunk egy kicsit, mielőtt hengereznénk. Különösen az agyagos talaj gyakran rátapad a hengerre a frissen kiszórt fűmaggal együtt, így a magvak egyenetlenül oszlanak el a területen a hengerezés során.

 

7. Öntözzük meg alaposan a friss vetést!

Közvetlenül a vetés után a vetett területet alaposan meglocsoljuk, hogy a magvak gyorsan kicsírázzanak. Ehhez használjunk fűlocsolót vagy – kisebb területeken – zuhanycsatlakozót a kerti tömlőhöz, hogy a vizet egyenletesen tudjuk eloszlatni a területen. Hagyjuk a locsolót a területen, hogy a következő hetekben gyorsan öntözhessünk, ha száraz az idő.

Az új gyep telepítése után a területet rendszeresen öntözni kell. Fotó: MSG/Folkert Siemens

 

Tippek a gyepápoláshoz új ültetés után

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új gyep kialakításakor a kritikus időszak az első hat-nyolc hét. Ebben az időszakban a talajnak soha nem szabad kiszáradnia. A pázsitfű nagyon érzékeny az első nyírásig, különösen, ha vízhiányról van szó. Ezt követően az új pázsit túlélte a legnehezebb időszakot, és sokkal könnyebben karbantartható. Amikor a fű eléri az öt-tíz centiméteres magasságot, az új gyepet először lehet nyírni. Ezután azonnal alkalmazzunk tartós hatású gyepműtrágyát, hogy a lehető leggyorsabban sűrű gyeptakaró alakuljon ki.

(Forrás: MSG/CreativeUnit/Felvétel+vágás: Fabian Heckle)

Még egy megjegyzés: gyeptéglával gyorsabb az új pázsit kialakítása, de lényegesen drágább. A lépések nagyon hasonlóak. A talaj előkészítése után indítóműtrágyát kell alkalmaznunk, ezután lerakhatjuk a gyeptéglát. Ezt a vásárlás után azonnal meg kell tenni, mert így a legnagyobb a meggyökeresedés esélye. Ezután a gyeptéglákat hengerezzük és alaposan meglocsoljuk. A következő két-három hétben folyamatosan enyhén nedvesen kell tartani a területet.

TulipGarden Cafe / mein schöner Garten, Ulrike Hanninger

Ajánló