KezdőlapAgrárvilágKiskert5 növény, amit semmiképpen ne ültess ősszel

5 növény, amit semmiképpen ne ültess ősszel

A télálló évelő növények és fák túlnyomó többségét ősszel lehet a legjobban ültetni. A tél azonban fagyot és nedvességet hoz, amivel egyes fajok frissen ültetve nem tudnak jól megbirkózni – írják a mein schöner Garten kertészeti portálon.

Mivel az évelőket és a fákat elsősorban cserépben vagy konténerben kínálják, az újonnan vásárolt növények megfelelő ültetési ideje csak három tényezőtől függ.

  • Van-e még idejük a növényeknek kellő mértékben meggyökerezni ősszel?
  • A nedvdús gyökerek vagy a hagymák túlélik-e a téli nedvességet rothadás nélkül?
  • A fiatal növények megfelelő mértékben fagyállók-e már az első télen?

Az alábbi növényeket problémás ősszel ültetni.

A liliomhagymák csak februártól nőnek ideálisan

Bár a liliomhagymákat néha szeptemberben a tulipán- és nárciszhagymával együtt árulják, szinte mindegyiket Valentin-nap környékén érdemes elültetni. A hagyma csak kora tavasszal kezd gyökereket ereszteni, amelyekkel vizet tud felvenni a talajból. A nedvdús szöveteik addig érzékenyek a nedvességre, és a hagyma emiatt könnyen rothadhat.

Fotó: Ilo / Pixabay

A már megvásárolt liliomhagymákat enyhén nedves közeggel befedve egy dobozban célszerű hűvös pincében tárolni, és februárban elültetni. Mivel 20-30 centiméter mélyre egy homokrétegre kell őket elültetni, a későbbi fagyok nem tehetnek kárt bennük. A már meggyökeresedett liliomoknak még télen is van néhány gyökere, és túlélik a nedves körülményeket.

A hóvirágot jobb márciusban ültetni

A hóvirág ősszel száraz hagyma formájában kapható. Sajnos szinte minden típusuk és fajtájuk gyorsan kiszárad, ami gátolja vagy megakadályozza a gyökérképződést és a kihajtást. Sokkal ígéretesebb, ha kora tavasszal cserepes, virágos növényeket vásárolunk, és szabad földbe ültetjük őket. Mivel üvegházból származnak, csak az első tavasszal kell takarással védeni őket.

Fotó: Ralph / Pixabay

Közvetlenül a virágzás utáni időszak ideális a korábbi években ültetett növények átültetésére vagy szaporítására – természetesen bőséges talajjal és nagy gyökértömeggel. Ugyanez vonatkozik a tőzikére (Leucojum merzerum).

Az őszi szellőrózsa télen elrothadhat

A nedvdús rizómákkal rendelkező évelők a tél után teljesen tönkremehetnek, ha túl késő ősszel ültetik őket. Ennek oka a téli nedvesség okozta rothadás. Jó példát jelentenek az olyan szellőrózsa fajok, mint a japán szellőrózsa (Anemone japonica) vagy a kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis), melyek az év második felében virágoznak.

Az őszi szellőrózsát semmiképpen ne ültessük túl későn, tavasszal jobb. Fotó: Elstef / Pixabay

Természetesen, ha az időjárás kedvez, a következő télen is jól alakulhatnak a dolgok, de biztonságosabb április elején elültetni őket.

A levendula nem szereti a téli nedvességet és a fagyot

Mint ismeretes, a levendula mediterrán, meglehetősen száraz területekről származik. Annak ellenére, hogy a legtöbb fajta túléli a téli fagyokat, az ősszel frissen ültetett növényekre két veszély is leselkedik, amelyeket az idősebb növények elviselnek.

🌼Christel🌼 / Pixabay

A fagy elpusztíthatja a fiatal hajtásokat a föld felett, a nedvesség pedig a fiatal gyökereket a föld alatt. A legjobb, ha április közepéig várunk az új levendula ültetésével. Ebben az esetben sokkal nagyobb az esély a hosszú évekig tartó levendulavirágzásra.

A fiatal mályvacserje hideg télen gyakran kifagy

Van egy kis csoport a díszfák között, amelyek fiatal növényként fagyérzékenyek, de három-öt év után már nem fagyérzékenyek. Ide tartozik a mályvacserje (Hibiscus syriacus), más néven kerti hibiszkusz is. A fiatal hajtások érzékenysége könnyen megmagyarázható: a fagy elleni védekezéshez először kéreganyagot kell felépíteniük, azaz vastagabb hajtásokat kell fejleszteniük és ez eltart néhány évig. Ha már elültettük a fiatal mályvacserjét, akkor tartsunk készenlétben bőségesen geotextíliát, és védjük vele a növényt több rétegben, ha fagyok jönnek.

Fotó: congerdesign / Pixabay

TulipGarden Cafe / MSG

Ajánló