KezdőlapAgrárvilágÁllatElég a hamisított mézből!

Elég a hamisított mézből!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozott álláspontra helyezkedett a méhészek, a méhek és a tiszta, egészséges méz fennmaradása érdekében. Célul tűzte ki, hogy 7 éven belül szűnjön meg mézhamisítás.

Az Európai Gazdák szervezete megelégelte a hamis importtermékek beáramlását. A Copa és a Cogeca – az európai gazdálkodók és agrárgazdasági szereplők egységes képviselete tagjaként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja az EU-nak, hogy 2030-ra 0%-os célt tűzzön ki a hamisított mézre – olvasható a kamara oldalán.

Fotó: illusztráció, canva.com

A helyzet súlyosságát  mutatja, hogy a Copa és Cogeca Méz Munkacsoportjának szakértői becsülése szerint, ha továbbra is tétlenek maradnak a döntéshozók, akkor 2030-ra az EU 5 millió mézelőméh-kolóniát veszíthetnek a gazdák.

Ez a helyzet azonban nem elkerülhetetlen, és vannak megoldások, különösen akkor, ha az Európai Bizottság konkrét lépések megtétele mellett dönt.

Fotó: illusztráció, canva.com

#HoneYstLabellingNow kampány részeként 2023. szeptember 14-én bemutatott videóban az európai méhészek elmagyarázzák, milyen pusztító hatást gyakorolnak az importált hamisított termékek az ágazatra.

TulipGardenCafe/NAK

Ajánló