KezdőlapÉrdekességekÍgy lehet megszabadulni a nagy zugpóktól

Így lehet megszabadulni a nagy zugpóktól

Ha fél a pókoktól, akkor a nagy zugpók egy igazi rémálom. Itt megtudhatja, hogyan lehet megszabadulni a házi póktól, és azt is, hogy a harapása mérgező-e – írták a t-online.de portálon.

A nagy zugpók (tudományos neve Tegenaria atrica) minden arachnofóbiában szenvedő embert megijeszt. A zugpókok alfaja a házi pókok egyik legelterjedtebb képviselője, méretei és hosszú szőrös lábai miatt az ijesztő nyolclábúak prototípusa, valójában ártalmatlan.

A hideg időjárás lakásokba kergeti a pókot

Amikor hidegebb lesz az idő, egyre gyakrabban bukkan elő a nagy zugpók. A hűvös időjárás miatt sok pókhoz hasonlóan a zugpók is a meleg lakásokban keres menedéket. Az időjárástól védve az állatok ezután lerakják petéiket. Így könnyen azt a benyomást keltheti, hogy hirtelen pókinvázió támadt otthonunkban.

Ekkora a legnagyobb hazai házi pók

Mérete miatt a nagy zugpók különösen feltűnő. Nyolc erős, szőrös és hosszú láb jellemzi. A lábai fesztávolsága elérheti a tíz centimétert is. A zugpók teste eléri a 16 millimétert, a teste elülső és hátsó részét egy befűződés választja el egymástól. Mindkét rész többnyire világosbarna színű, és sötét rajzolatok vannak rajtuk.

Zugpók: A házi pók nagyon ritkán harap meg embert, és csak akkor, ha nincs más választása. Fotó: Henryk Niestrój / Pixabay

A nőstények általában valamivel nagyobbak, mint a hímek. A nemek közötti méretkülönbség különösen a test és a lábak méretarányában mutatkozik meg: a lábak hossza a nőstényeknél körülbelül kétszerese a testhossznak, a hímeknél háromszorosa. Ezek az arányok teszik a nagy zugpókot a legnagyobb és a legrettegettebb képviselőjévé a hazai pókoknak – tévesen!

A nagy zugpók harapása

Bár a nagy zugpók haraphat, áldozatai rovarok vagy pinceászkák. A házi pók rendkívül ritkán harap meg embert, és csak akkor, ha nincs más választása. A Német Természetvédelmi Szövetség (Naturschutzbund Deutschland, NABU) honlapján olvasható, hogy még a szakértőknek is sokat kell tenniük azért, hogy a nagy zugpók megharapja őket.

Információ: a nagy zugpók harapása ártalmatlan az emberre, mert ez a pókfaj nem mérgező.

Tölcsérhálós vadászat

A vadászathoz a zugpók tölcsér alakú hálót sző; belül áll lesben és figyeli a zsákmányt. Nagyon jól kifejlett érzékelése segíti a zsákmány befogását: a házi pók képes érzékelni a legkisebb rezgéseket is, amelyek a hálóba ragadt zsákmánytól erednek.

A zugpók hálója nem ragadós szálakból áll, hanem jelző és akadályt képező szálakból. Villámgyorsan kijön a tölcsérhálójából, és egy harapással bénító mérget fecskendez be az áldozatába. A méreg a zsákmány belsejét péppé oldja fel, amit aztán a pók felszív.

A zugpók élőhelye

A nagy zugpók kövek és fagyökerek közelében él a szabadban vagy emberek által lakott területeken. A házi pók az esőtől védett, de nem túl száraz helyeket részesíti előnyben. A NABU szerint búvóhelyeket keres pincékben, garázsokban, nyaralókban és a borostyánnal benőtt házfalakon. A nagy zugpókot a fürdőszobákban is újra és újra felbukkan.

Hogyan lehet megszabadulni a póktól?

Ha egy zugpók tévedt be a lakásunkba, akkor mindenekelőtt őrizzük meg a nyugalmunkat. A legjobb, ha a szekrényben hagyjuk a porszívót, mert nem csak a szívás kínszenvedés a pók számára, de túlélheti és újra kimászhat.

A legjobb, ha az állat fölé teszünk egy poharat, alá csúsztunk egy papírlapot, és visszaengedjük a természetbe. Csukja be az ablakot, vagy tegye ki a pókot a kertbe úgy, hogy a következő alkalommal ne tudjon visszamászni. Vannak olyan pókfogók is, amelyek segítségével felveheti az állatot és kiviheti a házból.

Tipp: ha megfogtuk a pókot, majd ismét elengedjük, ezt kellő távolságra tegyük meg a háztól, ellenkező esetben gyorsan visszatalál a meleg szobába.

Elűzés szagokkal

A pókokat bizonyos szagok taszíthatják. Tehát, ha el szeretné kerülni a nagy zugpókkal való találkozást, próbálja ki ezeket az otthoni módszereket: Használjon levendulaolajat vagy levendula tasakokat a házban. Ha a tasakokat az ablakok vagy ajtók mellé akasztja, elűzi a pókokat, még mielőtt bejutnának a házba.

Megelőzésre és a pókok kiűzésére a levendulaolajon kívül más illóolajok, például citrusolaj, borsmentaolaj, eukaliptuszolaj vagy fahéjolaj is használható. Keverje össze az olajat egy liter vízzel és néhány csepp mosogatószerrel. A keveréket szórófejes flakonban jól rázzuk fel, majd permetezzük be vele a padló szegélyléceit és a szobák sarkait. Ezt a folyamatot rendszeresen meg kell ismételni a siker érdekében.

TulipGarden Cafe / t-online.de

Ajánló